Η χρήση μάσκας συστήνεται για τους επαγγελματίες ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, δίνοντας μια σειρά από οδηγίες επικαλούμενος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στην Ελλάδα, ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως στις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΠΟΥ εξακολουθείται να συστήνεται να μην φορούν μάσκες οι πολίτες, εκτός και αν είναι άρρωστοι, όπου στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν.

«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να προτείνει να μην φοράμε μάσκες, εκτός από αυτούς που νοσούν» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε σχετικές μελέτες που έχουν γίνει.

«Κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι μαζική χρήση μάσκας μειώνει την εξάπλωση. Συστήνεται για τους επαγγελματίες και για την κάλυψη του στόματος και της μύτης όσων ασθενούν. Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την ανάγκη απόστασης» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Οι σαφείς οδηγίες του ΠΟΥ

Προηγουμένως, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μη φορούν μάσκες προσώπου, εκτός και αν είναι άρρωστοι με Covid-19 ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποδεικνύουν πως η χρήση μάσκας μαζικά από τον πληθυσμό έχει κάποια οφέλη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδεικνύουν το αντίθετο, όσον αφορά στη λάθος χρήση μιας μάσκας ή στο να μη φοριέται σωστά» δήλωσε, σύμφωνα με το CNN, ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης του οργανισμού, στη Γενεύη της Ελβετίας.

«Υπάρχει επίσης το θέμα πως έχουμε μεγάλη έλλειψη παγκοσμίως» πρόσθεσε ο Ράιαν σχετικά με τις μάσκες και άλλα είδη ιατρικού υλικού.

«Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι που κινδυνεύουν από αυτόν τον ιό είναι οι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι εκτίθενται στον ιό κάθε δευτερόλεπτο της κάθε ημέρας. Η σκέψη ότι δεν έχουν μάσκες είναι τρομακτική».

Από την πλευρά της, η Μαρία βαν Κερχόφε, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στον ΠΟΥ, επεσήμανε πως είναι σημαντικό να τίθεται προτεραιότητα στη χρήση μασκών γι’ αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο, που είναι οι εργαζόμενοι στην υγεία.

«Στην κοινωνία δεν συστήνουμε να φοριούνται μάσκες εκτός και αν νοσείτε και ως μέσο αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης αν είστε άρρωστοι» πρόσθεσε η βαν Κερχόφε. «Οι μάσκες που συστήνουμε είναι για ανθρώπους που είναι στο σπίτι, οι οποίοι είναι άρρωστοι, και για όσους φροντίζουν αυτούς που είναι στο σπίτι και άρρωστοι».

«Καμπανάκι» για τους εργαζόμενους στη Υγεία

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ τόνισαν και την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη ιατρικών προμηθειών παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός για γιατρούς.

«Πρέπει να είμαστε σαφείς» δήλωσε η βαν Κερχόφε. «Ο κόσμος αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και η προστασία των ανθρώπων αυτών πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα χρήσης αυτών των υλικών».