Αναστέλλεται για 30 μέρες η λειτουργία του εργοταξίου της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Πολιτική Προστασία προχώρησε σε αυτό το μέτρο, καθώς κρίνει ότι το επιδημιολογικό φορτίο του κοροναϊού είναι επιβαρυμμένο στη Δυτική Μακεδονία.

Ήδη, τα υπόλοιπα εργοστάσια της ΔΕΗ στην περιοχή μόνο με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους χώρους.

Οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει το κλείσιμο της μονάδας

Ήδη από τα μέσα Μαρτίου, οι περίπου 1.800 με 2.000 εργαζόμενοι στην «Πτολεμαΐδα 5» ζητούσαν να σταματήσουν οι εργασίες στο εργοτάξιο, καθώς ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να προσβληθούν από τον κοροναϊό.

Τις τελευταίες μέρες, δούλευαν περίπου το 50-60% των εργαζομένων, δηλαδή περίπου 1.000 άτομα.

Από την πλευρά της η κατασκευάστρια εταιρία ΤΕΡΝΑ είχε δηλώσει πως από την επιχείρηση λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται και επομένως δεν πρέπει να σταματήσει η κατασκευή της μονάδας.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Πτολεμαϊδας – Εορδαίας, Τάσος Τσιφλίδης, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα Κοζάνης.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου έχει θέσει το θέμα εδώ και περίπου δέκα μέρες στην υπεύθυνη κατασκευάστρια εταιρία η οποία όμως απάντησε πως τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

«Απευθύνθηκα στον Εισαγγελέα Κοζάνης και ζήτησα παρέμβαση. Ό,τι μέσα είχα τα είχα εξαντλήσει όλα για αυτό και ζήτησα παρέμβαση Εισαγγελέα και μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα αδύνατα – δυνατά», τόνισε. Η μονάδα θα πρέπει να πάει στο καθεστώς των 800 ευρώ για να σταματήσει, πρόσθεσε ο κ. Τσιλφίδης.

Το σταμάτημα των εργασιών τουλάχιστον για 15 μέρες ζήτησαν πρόσφατα κι όλες οι παρατάξεις της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, με κάποιους να κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα αφού σε κάποιες περιπτώσεις σε μικρούς χώρους συνωστίζονται δεκάδες εργαζόμενοι.

«Εδώ και καιρό κανείς δεν παίρνει την απόφαση να την κλείσει», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές καταγγελίες για  συνωστισμό πολλών εργαζομένων σ΄ ένα χώρο, είτε κατά τη διάρκεια της προσέλευσης, είτε κατά στη διάρκεια της βάρδιας τους.

Ο κ. Πλακεντάς επισήμανε πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε μηνυτήρια αναφορά κατά των υπευθύνων αν δεν ληφθούν μέτρα