Διαρκείς ανατροπές στον τρόπο εργασίας αλλά και στις άδειες δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και με βάση τη νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, γονείς αλλά και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδειες ειδικού σκοπού ή να εργάζονται από το σπίτι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν προχθές, δεν θα επιτρέπονται απολύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες επιχορηγούνται επειδή ανέστειλαν αναγκαστικά τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού. Με βάση τις νέες συνθήκες δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους:

Οσοι εργαζόμενοι έχουν παιδί έως 15 ετών. Ηδη κάνουν χρήση της συγκεκριμένης άδειας ειδικού σκοπού 15.000 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα και αρκετοί του ιδιωτικού, αριθμός που μέρα με την ημέρα αλλάζει.

Σημειώνεται ότι βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ταυτόχρονα και οι δύο γονείς, ενώ το ηλικιακό όριο παιδιού δεν υπολογίζεται σε περιπτώσεις φοίτησης σε ειδικά σχολεία. Η συγκεκριμένη άδεια μπορεί να ληφθεί μέχρι τις 10 Απριλίου 2020 και για κάθε τρεις ημέρες αδείας ο εργαζόμενος θα κάνει χρήση μίας ημέρας από την κανονική άδειά του. Κατά τη διάρκεια της απουσίας από την εργασία του ο υπάλληλος θα πληρώνεται κανονικά, με τα 2/3 του μισθού να καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

Ολοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου που υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα όσοι έχουν ήδη βαριές παθήσεις, όπως πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, αρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, καρκίνο ή είναι μεταμοσχευμένοι. Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμείνουν κατ' οίκον ενώ έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να εργαστούν από το σπίτι.

 

Οσοι υπάλληλοι έχουν λάβει οδηγία ότι πρέπει να βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό - είτε επειδή παρουσιάζουν συμπτώματα είτε επειδή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα - δικαιούνται αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού χωρίς υποχρέωση να παραστούν σε υγειονομική επιτροπή.

«Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Προτεραιότητά μας στον δημόσιο τομέα είναι η προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και η λειτουργία κράτους και  Αυτοδιοίκησης σε κάθε περίπτωση για να μπορέσουν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την κρίση του κορωνοϊού», δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον χρειαστεί «μπορούν παράλληλα να εργάζονται από απόσταση ή να μετέχουν σε τηλεδιασκέψεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-presence όπου έχουν πρόσβαση με τους κωδικούς του taxis», ενώ ανέφερε πως κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από