Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορα της Ελλάδας  τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία για επικίνδυνες κινήσεις στο Αιγαίο.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διεμήνυσε την πρόθεση της χώρας «ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα, να προστατέψουμε και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας».

Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης με τις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων. Να μπουν στην άκρη οι προσωπικές ατζέντες και οι κομματικές σκοπιμότητες. Θα αναβαθμισθεί και η ασφάλεια στα νησιά» ανέφερε, λέγοντας πως χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις με διάρκεια χρόνου.

Με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο, όπου τουρκική  ακταιωρός καταδίωξε σκάφος της ελληνική ακτοφυλακής, ο υπουργός κατηγόρησε την Τουρκία για «επικινδυνότητα και επιθετικότητα στο Αιγαίο».

Σχετικά, δε, με την χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού λιμενικού στην οποία απαγορεύει τη διέλευση μεταναστών δια θαλάσσης, ο κ. Πλακιωτάκης, υπογράμμισε ότι αυτό συνιστά «άμεση παραδοχή από πλευράς Τουρκίας ότι επέτρεπε τη διέλευση μεταναστών τόσα χρόνια, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες από ελληνικής πλευράς».

Πρόσθεσε μάλιστα, πώς αυτή η κίνηση δείχνει ότι αποδίδει «διπλωματικά και ενημερωτικά» η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, αφού συνεχάρη τα στελέχη του Λιμενικού σώματος «για την υπερπροσπάθειά που καταβάλουν τόσα χρόνια», διαβεβαίωσε πως «το λιμενικό μας δρα με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυξήσαμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα, περιπολίες, σκάφη, ενίσχυση με προσωπικό».

Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα προσφέρει ύψιστη υπηρεσία στην Ευρώπη «προστατεύοντας και τα σύνορα της», ενώ αναφορικά με την Frontex, σημείωσε ότι «θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα. Αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία της. Πάντως, η συνεργασία μας είναι σε εξαιρετικά επίπεδα».