Έχει τη φήμη του σκληρού. Εκείνου που δεν ενδιαφέρεται για το «πως». Παίρνει αυτό που θέλει χωρίς να τον νοιάζει ο τρόπος. Για την ακρίβεια, θέλει να το παίρνει με κάθε τρόπο. Από τις αγορές σε επιχειρήσεις, μέχρι το ποδόσφαιρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το περσινό πρωτάθλημα.

Δεν τον ένοιαζε τον Ιβάν Σαββίδη το πώς θα το πάρει. Δεν τον ένοιαζε αν ο Βιεϊρίνια έπαιζε… βόλεϊ και όχι ποδόσφαιρο. Είχε τον μηχανισμό της προπαγάνδας για να πείσει πως εκείνος τα κάνει όλα σωστά. Για να πείσει την κοινή γνώμη, αλλά και ανθρώπους του ποδοσφαίρου πως πρέπει να ταχθούν στο πλευρό του, δίχως να λογαριάζουν τις επιπτώσεις. Αυτές, όμως, γύρισαν μπούμερανγκ. Έσκασαν πάνω τους με κρότο.

Από τον «δικό μας Γραμμένο», μέχρι τον Μέλο Περέιρα. Από την Ξάνθη, που καταστρέφεται, μέχρι τον Ατρόμητο που έκανε τη χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του. Από τον Παναιτωλικό και τον Βόλο, μέχρι τον… ΠΑΣ Γιάννινα, με όλα όσα συνέβησαν πέρσι και τον έφεραν στη δεύτερη κατηγορία.

Και φυσικά, από τον ίδιο τον ΠΑΟΚ που έχει μπροστά του ανοιχτά μέτωπα ελέω Ιβάν, τα οποία μόνο εύκολα δεν είναι. Και κάνουν και τον κόσμο της ομάδας να αντιδρά, περιμένοντας την ομάδα για «κατσάδα» μέσα στη νύχτα, μέσα στη μέση του δρόμου.

Ο απολογισμός της Superleague είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως ο… χαλίφης ήθελε να επιβάλλει τους νόμους του και να πετύχει τους σκοπούς του χωρίς να υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Ούτε καν τους πιο στενούς του φίλους, τους πιο κοντινούς του ανθρώπους που έσπευσαν να του απλώσουν το χέρι, αλλά βλέπουν τα πάντα να γκρεμίζονται.

Ποιοι είναι αυτοί;

1. Η ΕΠΟ και ο Βαγγέλης Γραμμένος. Μια Ομοσπονδία που λοιδορείται από την πρώτη στιγμή. Μια Ομοσπονδία που δεν κατάφερε ποτέ να διαχειριστεί τις καταστάσεις τις οποίες αντιμετώπισε, τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Μια Ομοσπονδία που δεν υπήρξε ποτέ της η ΕΠΟ όλων, αλλά του ενός. Το έκανε δίχως να υπολογίζει και γι’ αυτό μετρά πλέον μέρες. Η επόμενη μέρα είναι χωρίς την ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου. Και δε θα μπορούσε να ήταν με εκείνον στην ηγεσία της.

2. Η ΚΕΔ και ο Μέλο Περέιρα. Στην ίδια συνομοταξία με τον «δικό μας Γραμμένο». Ο Πορτογάλος απέτυχε πλήρως. Ακόμα ένας άνθρωπος που έκανε τα χατίρια του ενός. Οι ορισμοί των διαιτητών ήταν «φωτογραφικοί». ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ έχουν μήνες που παραδέχονται πως έχει αποτύχει. Και πως δεν τον αλλάζουν μέχρι να τελειώσει η θητεία του όχι γιατί είναι ικανός στη δουλειά του, αλλά γιατί δεν υπάρχει άλλος να αναλάβει τη θέση. Ο κύκλος του, όμως, στην Ελλάδα έκλεισε και μετράει πλέον μέρες και αυτός.

3. Η Ξάνθη. Μια ομάδα στα πρόθυρα της καταστροφής. Ένα σωματείο που δε δίστασε όχι απλά να ταχθεί στο πλευρό του Ιβάν, αλλά να είναι… ένα μαζί του. Η ομάδα για την οποία ο Γραμμένος προσπάθησε το περασμένο καλοκαίρι να περάσει «νόμο» που να επιτρέπει την πολυϊδιοκτησία, αλλά τον στάματησε η FIFA την τελευταία στιγμή. Η ομάδα που έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη και απειλείται άμεσα πια με υποβιβασμό. Και πιθανότατα χωρίς τη δύναμη και τις αντοχές να επιστρέψει ξανά σε υψηλό επίπεδο.

4. Ο Ατρόμητος. Από την πρώτη στιγμή που ο Ιβάν άρχισε να απλώνει τα δίχτυα του παντού, ο Ατρόμητος φρόντισε να αναπτύξει τις καλύτερες των σχέσεων μαζί του. Προνομιούχος στους δανεισμούς κάθε καλοκαίρι, με άριστη συνεργασία σε κάθε επίπεδο με τον ΠΑΟΚ. Το αποτέλεσμα; Φέτος αποτελεί ίσως το πιο αποτυχημένο πρότζεκτ του πρωταθλήματος. Απέτυχε να μπει στην πρώτη εξάδα και να παίξει στα πλέι οφ, παρά το γεγονός πως αυτή η εξάδα έμοιαζε… κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Η πιο αποτυχημένη χρονιά της σύγχρονης ιστορίας του.

5. Ο Παναιτωλικός. «Δεν υπάρχει Πανόπουλος στην Ξάνθη, την έχει αγοράσει ο Σαββίδης. Το άλλο δεν το ξέρεις, ότι αγόρασε και τον Παναιτωλικό. Εφτά εκατομμύρια. Την Ξάνθη την έχει αγοράσει από πέρυσι, ενώ τον Παναιτωλικό τον πήρε πριν από είκοσι ημέρες. Βαρέθηκε ο Κωστούλας, κουράστηκε».

Καταγεγραμμένη δήλωση του Γιώργου Γεωργίου στον ΣΠΟΡ FM 94,6 τον Μάιο του 2019. Από τότε ο Παναιτωλικός σε κάθε ψηφοφορία της Superleague ψηφίζει υπέρ του ΠΑΟΚ. Στο μεταξύ τους παιχνίδι στο Αγρίνιο ο ΠΑΟΚ πήρε το πιο εύκολο φετινό του «διπλό». Που είναι ο φετινός Παναιτωλικός; Δεν υποβιβάζεται απευθείας επειδή υπάρχει ο Πανιώνιος και εκείνο το -6 με το οποίο ξεκίνησε τη σεζόν. Έξι, όσοι και οι πόντοι που χωρίζουν τον Πανιώνιο με τον Παναιτωλικό στα πλέι άουτ.

6. Ο Βόλος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία για το δημιούργημα του Αχιλλέα Μπέου από το άδειο γήπεδο. Ούτε συγγενείς και φίλοι δεν πηγαίνουν πια. Ένα προϊόν και ένα πρότζεκτ απαξιωμένο από την πρώτη κιόλας στιγμή του. Ένα δεκανίκι του ΠΑΟΚ, δίχως την παραμικρή ντροπή.

Εξ ου και οι εφτά δανεισμοί από τον «δικέφαλο» του Βορά. Ο Βόλος που για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται αγκαλιά με τον χαλίφη. Η πρώτη ήταν το 2017, στον τελικό της ντροπής στο Πανθεσσαλικό, με εκείνες τις ανακοινώσεις που έγραψαν ιστορία.

7. Ο ΠΑΣ Γιάννινα. Πλέον στη δεύτερη κατηγορία. Παλεύει να επιστρέψει στα «σαλόνια». Παλεύει να φέρει πίσω τον κόσμο του που έβραζε στο φινάλε της περσινής σεζόν με τον Ιβάν Σαββίδη και τον Γιώργο Χριστοβασίλη. Λόγω όλων όσων έβλεπε και άκουγε. Από τις πρώτες ομάδες που έμπλεξαν με τον Ιβάν. Και από τις πρώτες που το πλήρωσε πολύ ακριβά.

8. Ο Βασιλειάδης, ο Κοντονής, ο Καμμένος. Μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, που ήθελε να στέψει με το «έτσι – θέλω» πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ. Υφυπουργοί Αθλητισμού που έκαναν όλες τις χάρες στον Ιβάν. Που επί των ημερών τους είδαμε τελικούς Κυπέλλου της ντροπής. Με επεισόδια και μαχαιριές ή χωρίς κόσμο, έπειτα από κυβερνητικές αποφάσεις.

Η γιορτή του ποδοσφαίρου μετατράπηκε σε ντροπή για τη χώρα. Βασιλειάδης και Κοντονής έψαχναν την ψήφο τους στις εκλογές. Τους απάντησε ο ίδιος ο κόσμος. Όσο για τον Καμμένο; Απαξιώθηκε πολιτικά. Εξαφανίστηκε. Η λάσπη που έριχνε προς όλους για να «ξεπλύνει» τον Ιβάν, του γύρισε όλη πίσω.

Last but not least: Τα μεγάλα προβλήματα του ίδιου του ΠΑΟΚ. Προβλήματα που πηγάζουν από τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη και φέρνουν στο σωματείο μεγάλους μπελάδες. Και που κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν να τα κρύψουν κάτω απ’ το χαλάκι. Η ιστορία με το Financial Fair Play ξεκινά τώρα. Και ο ΠΑΟΚ πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην UEFA το επόμενο διάστημα για όλα όσα έχουν συμβεί και για το πώς μπορεί να βγει από την… επιτήρηση στην οποία βρίσκεται.

Η υπόθεση της ΕΕΑ για την πολυϊδιοκτησία με την Ξάνθη που έχει κηλιδώσει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Μια ιστορία που πήγε να περάσει στο… σκοτάδι, που ήρθε στην επιφάνεια έπειτα από δημοσιογραφική έρευνα και που φέρνει τους δύο συλλόγους απέναντι σε βαριές ποινές.

Και φυσικά, τα λαϊκά δικαστήρια που από το βράδυ της Κυριακής έχουν αρχίσει να στήνονται από τον ίδιο τον κόσμο του ΠΑΟΚ, που καταλαβαίνει τι γίνεται και πως γίνεται. Λαϊκά δικαστήρια που ξεκινούν από το ίντερνετ και τα social media και καταλήγουν στην Εθνική οδό. Και που θα φτάσουν έως τις εξέδρες της Τούμπας.