Μετ΄εμποδίων, οδεύει προς ολοκλήρωση το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με το ξενοδοχείο, όπου διεξάγεται στο Καβούρι, να βρίσκεται για αρκετές ώρες,  υπό κλοιό διαδηλωτών του ΠΑΜΕ που μιλά για συνέδριο -παρωδία, κι ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή.

Στο συνέδριο -το οποίο είχε ματαιωθεί δυο φορές εξαιτίας των συνδικαλιστικού «εμφυλίου»- υπήρξε απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων.

Κατά την έναρξή του παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Παναγιώτης Πικραμμένος και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ,  Φώφη Γεννηματά.

Παναγόπουλος: Ηλεκτρονικό συνδικαλιστικό βιβλιάριο

Μιλώντας στο συνέδριο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, δήλώσε ότι  «μείζον θέμα, αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση, είναι η εξυγίανση και η διαφάνεια στο συνδικαλιστικό κίνημα».

«Επιθυμούμε να γίνει ένα ηλεκτρονικό συνδικαλιστικό βιβλιάριο, όπου κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του. Να δούμε ποιος είναι ο πραγματικός εκπρόσωπος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των δυνάμεων της εργασίας.

Σας διαβεβαιώνω ότι από συζητήσεις που έχω κάνει με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, τεχνολογικά η Ελλάδα είναι έτοιμη να το κάνει» διευκρίνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, είπε ότι, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ένα προγραμματικό συνέδριο, όπου θα γίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων, θέσεων και ιδεών. «Σε αυτό το πεδίο, θα αναμετρηθούμε και όχι στο πεδίο των συσχετισμών και των χειροδικιών» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας: «Δεν είμαστε οι άνθρωποι της βίας, δεν είμαστε οι άνθρωποι των ΜΑΤ και των δυνάμεων καταστολής. Οι βιαιότητες που όλοι είδαν, έφεραν τα ΜΑΤ εδώ».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι στο συνέδριο συμμετέχει μία πολύ ισχυρή επιτροπή από άποψη προσωπικοτήτων από τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή συνδικάτα και το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μία πενταμελή επιτροπή παρατηρητών, που παρακολουθεί τις διαδικασίες εκλογής οργάνων».

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλλαν νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων αλλά και ότι αυθαίρετα – με ευθύνη του κ. Παναγόπουλου, αποκλείστηκαν αντιπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Δήμος Καμπούρης, είχε καταγγείλει τον αποκλεισμό των συνταξιούχων από το συνέδριο.

Διαδήλωση του ΠΑΜΕ με συμβολισμό και σύνθημα «Συνδικάτα εργατών…»

Από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα,  πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί, με κάλεσμα του ΠΑΜΕ,  έξω από το ξενοδοχείο στο Καβούρι, όπου διεξαγόταν το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, συνδικάτων, φοιτητών και συνταξιούχων οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Από το πρωί η αστυνομία είχε κλείσει τους περισσότερους κάθετους στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης δρόμους. Η οδός Ηλίου όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο στο οποίο διεξάγεται το συνέδριο ήταν κλειστή, ενώ ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απαγόρευαν την πρόσβαση σε αυτό.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν με συνθήματα «… συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών», ενώ φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου και κατά των αστυνομικών. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών φορούσαν και μάσκες μαϊμούδων.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και από την ειδική εξέδρα που είχε στηθεί,  ο Γιώργος Πέρρος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του ανάφερε ότι «ο πόλεμος συνεχίζεται για Συνδικάτα εργατών όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».