Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» στην Προανακριτική καθώς σύμφωνα με όσα διαρρέονται φέρεται πως προχώρησε σε… κυβίστηση σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει στην αρχική του κατάθεση.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» κατά την οκτάωρη κατάθεσή του  μάζεψε όλα όσα είχε δηλώσει περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis και απέδωσε τα όσα είχε πει σε… φήμες.

«Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, είναι πιθανολογήσεις όλα όσα έλεγα» φέρεται να κατέθεσε ο «Μάξιμος Σαράφης» στην Προανακριτική για τη Novartis  με φόντο τις καταγγελίες για χρηματισμό πολιτικών προσώπων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας .

Η επίμαχη αναφορά προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος, μιλώντας στο MEGA ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί της στοχοποίησης των δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

«Θα ζητήσω τα πρακτικά»

Με αφορμή την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» στην Προανακριτική, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε στην εκπομπή «MEGA Mag» ότι «θα αναζητήσω στα πρακτικά της προανακριτικής εάν υπάρχει αυτό που φέρεται να κατέθεσε ο χθεσινός κουκουλοφόρος ψευδομάρτυρας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους λόγους για τα όσα υποστήκαμε».

«Εάν υπάρχει γραμμένο αυτό που φέρεται να είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα για κανέναν από τους 10 πολιτικούς, θα πρέπει οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για κατάχρηση εξουσίας, παράβασης καθήκοντος αλλά και των άλλων κακουργημάτων που έχουν διαπραχθεί» τόνισε σχετικά.

Ακόμα, ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «ο τότε πρωθυπουργός, οι υπουργοί, όσοι είχαν αναλάβει πρώτο ρόλο στη στοχοποίηση των πολιτικών προσώπων στα μέσα ενημέρωσης να βγουν και να πουν ποιο ήταν το σχέδιο τους, εάν ήθελαν να κερδίσουν εκλογές με αυτό τον τρόπο, να μιλήσουν για τον εαυτό τους, να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό».

Σχετικά με την κατάθεση, ξεκαθάρισε ότι «έγινε με την απόλυτη μορφή προστασίας» αν και «όλη η Ελλάδα ξέρει ποιος είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης»».

Τέλος, σημείωσε πως «αποκαλύπτεται η ύπαρξη ενός παραδικαστικού κυκλώματος με πολιτικούς στόχους», ενώ προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις για «αξιοποίηση του παραδικαστικού κυκλώματος για οικονομικούς σκοπούς».

Μπούγας: Πλησιάζουμε στην ουσία της υπόθεσης

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Ιωάννης Μπούγας από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην εξέταση του προστατευόμενου μαρτύρα με την κωδική ονομασία «Μαξίμος Σαράφης» κάνοντας μάλιστα αποκαλύψεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέθεσε.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε για την Προανακριτική πως  «έχουμε κάνει πολλά βήματα και πλησιάζουμε την ουσία της υπόθεσης και την αλήθεια. Η ιστορία αποσαφηνίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη πως από τα  πρακτικά της εξέτασης, αν κανείς τα συγκρίνει με τα πρακτικά άλλων μαρτύρων και τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει περί τίνος πρόκειται.

Ερωτηθείς για τα όσα αποδίδονται στον «Μάξιμο Σαράφη» ότι δεν γνωρίζει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, επιβεβαίωσε τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σημειώνοντας πως ο «Σαράφης» έλεγε πως πιθανολογούσε.

«Για όσα κατέθεσε ο  μάρτυρας υπάρχουν πρακτικά. Πολύ εύκολα με την ανάγνωση των πρακτικών μπορούν να μάθουν όλοι τι είπε».

Αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης, τόνισε πως ο προστατευόμενος μάρτυρας βρέθηκε σε άλλο χώρο από τα μέλη της Προανακριτικής και η κατάθεση έγινε χωρίς μετάδοση εικόνας και με αλλοιωμένη τη φωνή του μάρτυρα.

«Δεν μπορούσαμε να εξακριβώσουμε ούτε αν ήταν άντρας ή γυναίκας» είπε χαρακτηριστικά.

Πώς κατέθεσε ο «Σαράφης»

Όπως έγινε γνωστό, οι βουλευτές εξέτασαν τον προστατευόμενο μάρτυρα καθισμένοι σε τραπέζι συνεδριάσεων, το οποίο βρίσκονταν σε μία πολύ μικρή αίθουσα, διαφορετική από τον χώρο που ήταν ο προστατευόμενος μάρτυρας. Στον χώρο που βρίσκονταν οι βουλευτές-μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής ήταν εγκατεστημένη μία μεγάλη οθόνη.

Ο «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος ήταν σε άλλον όροφο και αίθουσα, δεν ήθελε να υπάρχει ούτε οπτική επαφή με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και έτσι οι βουλευτές δεν είχαν την αμεσότητα που υπάρχει όταν κάποιος έχει τον μάρτυρα μπροστά του.

Στην αίθουσα με τους βουλευτές υπήρχαν δύο ηχεία, από τα οποία ακουγόταν η φωνή του μάρτυρα, αλλοιωμένη μεν αλλά καθαρά, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κατανόησης. Αντίστοιχα, και ο μάρτυρας άκουγε καθαρά τους βουλευτές-μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής.

Το απόγευμα πάει η «Κελέση» στη ΓΑΔΑ

Εν τω μεταξύ, μετά την κατάθεση «Σαράφη», το κατώφλι της ΓΑΔΑ αναμένεται να περάσει στις έξι το απόγευμα – και όχι στη μία όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά – η «Αικατερίνη Κελέση».

Ωστόσο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα καταθέσει σήμερα ή «Κελέση» ή θα ζητήσει να προσέλθει μία άλλη μέρα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θέλει να καταθέσει.

Διαφορετικές προσεγγίσεις από τα κόμματα

Όπως ήταν φυσικό, η «ανάγνωση» της κατάθεσης «Σαράφη» ήταν διαφορετική για τα πολιτικά κόμματα.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας αξιολογούν ως κρίσιμο στοιχείο της εξέτασης του «Μάξιμου Σαράφη» την αποκάλυψη ότι στην αρχή της διαδικασίας των καταθέσεών του είχε πει στους εισαγγελείς Διαφθοράς πως ήθελε να καταθέσει για άλλο πρόσωπο που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, δηλαδή για τον Νικόλαο Μανιαδάκη. «Ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε πει πράγματα για το συγκεκριμένο πρόσωπο στους εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά εκείνοι δεν τα κατέγραψαν. «Αντίστοιχη μαρτυρία υπάρχει και από τον Νικόλαο Μανιαδάκη», σημειώνουν βουλευτές της ΝΔ. Αναφέρουν, επίσης, πως ήταν σαφής και ξεκάθαρη η τοποθέτηση του «Μάξιμου Σαράφη», ενώπιον των μελών της προκαταρκτικής επιτροπής, πως η γνώση του για παράνομες πληρωμές της Novartis περιορίζεται στο ότι πιθανολογούσε να δίνονταν μίζες, στη βάση όσων έβλεπε στην εταιρεία.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν καταιγισμό παραπληροφόρησης εκ μέρους της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. «Η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, μέσα στον πανικό τους χθες, πλημμύρισαν τα Μέσα με διαρροές ότι δήθεν ο Μάξιμος Σαράφης στην εξέτασή του ανέτρεψε τις καταθέσεις του.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν πήρε πίσω ούτε μισή λέξη από τις καταθέσεις του για το σκάνδαλο Novartis. Υπογράμμισε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει για δωροδοκία των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Αβραμόπουλου και δεν είπε ποτέ ότι δεν υπήρξε δωροδοκία. Αντίθετα με όσα διαρρέουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, επανέλαβε αυτό που έχει καταθέσει και στην Εισαγγελία Διαφθοράς: Ότι δεν ήταν μπροστά σε δωροδοκίες τις οποίες έκαναν Φρουζής-Μανιαδάκης αλλά είναι σε θέση να γνωρίζει», τονίζουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.