Μία απίστευτη υπόθεση με εμπλοκή επίορκων αστυνομικών ήρθε στο φως ύστερα από τη διερεύνηση υπόθεσης διακίνησης πλαστών διαβατηρίων.

Η αποκάλυψη που είχε κάνει χθες tovima.gr έχει προκαλέσει μεγάλη έκπληξη και ενδιαφέρον.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος έξι αστυνομικών, οι οποίοι φέρονται να πουλούσαν σε κακοποιούς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι παραλήπτες των διαβατηρίων ήταν άτομα που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για κακουργηματικές πράξεις (ληστείες, ναρκωτικά κλπ). Οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν αρχικά από διωκτικές Αρχές της Ευρώπης ότι κύκλωμα διακινεί από την Ελλάδα πλαστά ελληνικά διαβατήρια και ταυτότητες.

Οι αστυνομικοί κατάλαβαν γρήγορα ότι στην υπόθεση έχουν εμπλοκή αστυνομικοί που υπηρετούν σε Τμήματα έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι επίορκοι αστυνομικοί υπηρετούσαν σε γραφεία έκδοσης διαβατηρίων και Τμήματα Ασφαλείας της Αττικής που ασχολούνται με την έκδοση ταυτοτήτων. Έτσι είχαν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα και έβλεπαν ποιοι Έλληνες δεν έχουν εκδώσει διαβατήρια. Το επόμενο βήμα τους ήταν να εκδώσουν πλαστά διαβατήρια στα ονόματα αυτά αλλάζοντας τη φωτογραφία με εκείνη του πελάτη του.

Για την έκδοση των εγγράφων απαιτούνται και μάρτυρες, οι οποίοι επίσης ήταν στο κόλπο και προσέρχονταν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το κύκλωμα έπαιρνε από 5.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ για κάθε διαβατήριο ανάλογα με τη «δυσκολία». Οι πελάτες δεν ήταν απαραίτητα κάτοικοι της Ελλάδας.

Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ την υπόθεση χειρίζεται Ανακριτής.