Μια ανάσα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, οι λάτρεις του αθλητισμού δεν βλέπουν την ώρα να συντονιστούν μπροστά στις οθόνες τους. Το εύρος των ανθρώπινων ικανοτήτων, η ευγενής άμιλλα, οι δυνατότητες που μας ανοίγονται όταν πιστεύουμε και επιμένουμε στο στόχο μας, είναι μόνο κάποια από τα Ολυμπιακά ιδανικά που δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Δίπλα σε αυτά, οι Παραολυμπιακοί έχουν να προσθέσουν και άλλες, ακόμη πιο σημαντικές αξίες: Μια ψυχική δύναμη που δύσκολα βρίσκει κανείς όμοιά της, αλλά και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ισότητας. Για αυτό και οι παραολυμπιονίκες αθλητές αξίζουν την περήφανη υποστήριξή μας.

Η πραγματική σημασία των Παραολυμπιακών Αγώνων

Είναι δύσκολο να μην θαυμάσουμε την αποφασιστικότητα και την θέληση που επιδεικνύουν οι παραολυμπιονίκες προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν εντός αλλά και εκτός αγωνιστικού χώρου. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ίδια την αναπηρία. Οι εγκαταστάσεις στις οποίες προπονούνται αλλά και η υλική υποστήριξη που έχουν στη διάθεσή τους, είναι συχνά πολύ περιορισμένες σε σχέση με εκείνες που προσφέρονται στους αρτιμελείς αθλητές.

Το μήνυμα, όμως, που περνούν οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων δεν περιορίζεται στην ατομική επιτυχία έναντι των δυσκολιών. Πρώτα από όλα, οι πρωτιές τους ωθούν τους καθημερινούς πολίτες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα εμπόδια στις δικές τους μικρές και μεγάλες νίκες. Επιπλέον, μέσα από αυτούς, τα άτομα με αναπηρία αποκτούν πρόσβαση σε κάτι πολύτιμο: Στην ορατότητα. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος προς τη δημιουργία συμπεριληπτικών κοινωνιών, με λιγότερες διακρίσεις.

Ένα λαμπρό παράδειγμα ψυχικής δύναμης

Ζωντανός εκφραστής της δύναμης ψυχής, της θέλησης και της προσήλωσης στον στόχο είναι και ο Μιχάλης Σεΐτης, ένας κορυφαίος Έλληνας αθλητής του στίβου παραολυμπιακών και κάτοχος παγκόσμιων ρεκόρ.

Μέσα από τις διεθνείς του διακρίσεις, ο Μιχάλης Σεΐτης έχει κάνει περήφανους τους Έλληνες και τη χώρα μας. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 έκανε δύο παγκόσμια ρεκόρ. Το 2017 κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου παραολυμπιονικών στο Λονδίνο στα 400μ και το ασημένιο στα 200μ, ενώ το 2019 το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Ντουμπάι.

Η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στηρίζει διαχρονικά τον αθλητισμό και τις πολιτισμικές αξίες που εκφράζει το αθλητικό ιδεώδες και θα συνεχίσει να συμβάλλει σε δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος τόσο του αθλητισμού, όσο και της κοινωνίας γενικότερα.