Παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης προκειμένου να επανέλθει η πινακίδα με το «Βόρεια Μακεδονία» στο υπουργείο Εργασίας της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας Ρασέλα Μιζράχι η οποία ανήκει στο VMRO, προέβη χτες στην προκλητική ενέργεια να επαναφέρει στο υπουργείο αυτό πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

Παραβίαση των Πρεσπών

Μάλιστα η Μιζράχι εμφανίστηκε μπροστά από την πινακίδα που η ίδια τοποθέτηση προκειμένου να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Ουσιαστικά με την κίνησή της ενόψει και της προεκλογικής περιόδου που διανύει η Βόρεια Μακεδονία, η κα Μιζράχι θέλησε να αγνοήσει επιδεικτικά την υποχρέωση της γειτονικής χώρας που απορρέουν από την ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Φεβρουάριο του 2019, όπου σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Η αλλαγή πινακίδας στο Υπουργείο Εργασίας της Βόρειας Μακεδονίας από την υπηρεσιακή Υπουργό και η αντικατάσταση με το «Μακεδονία» παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τροφοδοτεί τον εθνικισμό. Η κυβέρνηση να απαιτήσει με αυστηρότητα την απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας. Χθες!» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Αντιδρά ο Ζάεφ, αποφεύγει να απαντήσει ο Μίτσκοσκι

Το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ επέκρινε έντονα την ενέργεια αυτή της υπουργού Εργασίας. «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Χωρίς τη συμφωνία (των Πρεσπών) δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του SDSM, το οποίο κατηγόρησε ακόμη την ηγεσία του VMRO-DPMNE ως υπεύθυνη για το όλο θέμα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το κόμμα του οποίου είχε αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην αλλαγή του ονόματος της χώρας, κληθείς σήμερα να σχολιάσει την ενέργεια της υπουργού του κόμματός του, αρνήθηκε να λάβει θέση, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής για το όλο θέμα που ανέκυψε.

Ποια είναι η Ρασέλα Μιζράχι

Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις αρχές Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς.

Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 12 Απριλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από