Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είχε την προσωπική σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Στο παρασκήνιο όμως της ευρύτερης προεδρικής ομάδας διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, ο Μιχάλης Καλογήρου. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ήταν το πρόσωπο που στα τέλη του 2018 πρότεινε στον Τσίπρα τη Σακελλαροπούλου για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως την πρώτη γυναίκα στην ηγεσία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Η νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς το συνέδριο διαμόρφωσε μια νέα ηγετική ομάδα στην Κουμουνδούρου, η οποία είναι γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Καλογήρου είναι ένα από τα πρόσωπα αυτά, καθώς έχει σφυρηλατήσει μια πολύ στέρεη πολιτική και προσωπική σχέση με τον Τσίπρα που τον εμπιστεύεται σε κρίσιμα θέματα, και ως εκ τούτου αναλαμβάνει και «ειδικές αποστολές» κατά προεδρική εντολή.

 

Σταθεροί συνομιλητές

Ο πολύ στενός κύκλος της προεδρικής ομάδας, διότι υπάρχει και διευρυμένος ομόκεντρος, που όμως δεν διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, αν και η γνώμη του υπολογίζεται, έχει στον πυρήνα του και τον εκπρόσωπο του κόμματος, τον Αλέξη Χαρίτση, οι πολιτικές μετοχές του οποίου είναι ψηλά. Ο Χαρίτσης, εντασσόμενος στη σκληρή προεδρική ομάδα, αποκόπηκε από την τάση των 53+ με τους οποίους ήταν σε ανοικτή γραμμή στο παρελθόν και πλέον αποτελεί έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τσίπρα.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών είναι επιφορτισμένος με την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος και έχει συχνή τηλεοπτική και ραδιοφωνική παρουσία, ενώ θα έχει  ρόλο και στο πρόγραμμα, του οποίου την ευθύνη κατάρτισης έχει ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ένα πρόσωπο που εκτιμά ο Τσίπρας και είναι σε επικοινωνία μαζί του.

Στην ευρύτερη ομάδα εντάσσεται και η Εφη Αχτσιόγλου και παρά το γεγονός ότι πλέον είναι τομεάρχης Εργασίας, και όχι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί έναν σταθερό συνομιλητή του Τσίπρα.

Κομβικό ρόλο στη στενή προεδρική ομάδα διαδραματίζει και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Τσίπρα, ένα πρόσωπο που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα διπλωματικά θέματα και έχει καταγράψει θετική πορεία στην ίδια θέση στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνοδεύει τον Τσίπρα σχεδόν σε όλα τα ταξίδια του στο εξωτερικό και σε συνεργασία με τον Τάκη Παυλόπουλο αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ενίσχυση των διεθνών επαφών του.

Στο επιτελείο του είναι πρόσωπα που εκτιμά ιδιαίτερα ο Τσίπρας και αποτελούν στενούς συνεργάτες του, όπως ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Δημήτρης Καραμάνης, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού, ο πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, μέχρι πρότινος διευθυντής της εταιρείας ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας), ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Τύπου Ανδρέας Μπελεγρής και ο Κυριάκος Αργυρόπουλος, που έχει την ευθύνη για τα περιφερειακά ΜΜΕ.

 

Εκτός ο Παππάς

Στον νέο κλειστό κύκλο της Κουμουνδούρου είναι προφανές ότι δεν βρίσκεται ο Νίκος Παππάς, ο οποίος κινείται πλέον αυτόνομα, έστω κι αν διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον Τσίπρα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επίσης δεν βρίσκεται στην «καρδιά» του αρχηγικού συστήματος και πλέον ηγείται του Αριστερού Δικτύου, της νέας εσωκομματικής τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, ο Τσίπρας συνεχίζει να έχει ανοικτή γραμμή με στελέχη της κυβέρνησής του που εκτιμά, όπως π.χ. ο πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, ενώ σταθεροί συνομιλητές και συνεργάτες του είναι πρόσωπα με στενή σχέση μαζί του, όπως η γενική γραμματέας της ΚΟ Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πέρα όμως από την κλειστή ομάδα, ο Τσίπρας συγκρότησε και ένα νέο Πολιτικό Συμβούλιο (ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία) με 41 άτομα, στο οποίο συμμετέχουν από τον ΣΥΡΙΖΑ (προεδρικοί, 53+ κ.ά.), τη Συμμαχία (πασοκογενείς, 120 του Κάραβελ), τη ΔΗΜΑΡ, την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη κ.ά.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από