Ποιος δεν χρειάζεται μετά τις γιορτές αποτοξίνωση; Ιδανικός τρόπος για να επιστρέψει κάποιος μέσα στο χειμώνα στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι οι σούπες. Ακολουθούν τέσσερις απολαυστικές χορτόσουπες ή λαχανόσουπες αν προτιμάτε, που θα σας ζεστάνουν, θα σας χορτάσουν και θα σας βοηθήσουν να αποβάλετε τις τοξίνες του οργανισμού μετά την υπερκατανάλωση κρέατος και γλυκών.

Η χορτόσουπα του Ιπποκράτη

Υλικά

1 μέτρια σελινόριζα ή 3-4 κλωνάρια σέλινου

1 μέτρια ρίζα μαϊντανού, αν υπάρχει

σκόρδο, όσο επιθυμείτε

2 μικρά πράσα (αν δεν έχετε, χρησιμοποιείστε δύο μέτρια κρεμμύδια)

600 γραμμάρια ντομάτες ή περισσότερο

δύο μέτρια κρεμμύδια

μισό κιλό πατάτες

λίγο μαϊντανό

τζίντζερ φρέσκο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μας αφού τα ξεπλύνουμε πολύ καλά και τα κόψουμε σε χοντρά κομμάτια. Όταν έρθουν σε βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά μας. Στη συνέχεια περνάμε από το μπλέντερ τα υλικά μας και φτιάχνουμε τη σούπα πηχτή η πιο αραιή, ανάλογα με την προτίμησή μας. Αφού σερβίρουμε στο πιάτο μας προσθέτουμε λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού και αν θέλουμε 1 κουταλάκι του γλυκού παρθένο ελαιόλαδο. Διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ημέρες και καταναλώνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για μία ή δύο ημέρες.

Λαχανόσουπα για αποτοξίνωση

Μια ακόμη λαχανόσουπα για να καθαρίσει οργανισμός μας από τοξίνες και να χάσουμε πόντους.

Υλικά

1/2 κόκκινο κρεμμύδι, σε κύβους

σκελίδες σκόρδο λιωμένο

3 κοτσάνια σέλινο, σε κύβους

3 μεσαία καρότα, σε κύβους

1 μικρό κεφάλι μπρόκολο

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ λιωμένο

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σε σκόνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν,

αλάτι και μαύρο πιπέρι,

6 φλιτζάνια νερό (ή 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών + 2 φλιτζάνια νερό)

2 φλιτζάνια καλέ,

1 φλιτζάνι μοβ λάχανο, ψιλοκομμένο

χυμό από ένα μικρό λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, το σέλινο, τα καρότα, το μπρόκολο, τις ντομάτες και το φρέσκο τζίντζερ. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, Προσθέτουμε κατόπιν τον κουρκουμά, την κανέλα και το πιπέρι το καγιέν, το αλάτι και το πιπέρι. Κατεβάζουμε τη θερμότητα και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά ή έως ότου τα λαχανικά είναι μαλακά. Προσθέτουμε μετά το λάχανο και το χυμό λεμονιού κοντά στα 2-3 τελευταία λεπτά που σιγοβράζουν. Εάν θέλετε οπωσδήποτε λάδι μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλιά της σούπας ή λιγότερο. Η σούπα μας μπορεί να μείνει στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.

Σούπα με σπανάκι και πατάτες

Μια πολύ εύκολη σούπα, στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά της αρεσκείας μας.

Υλικά

2 πατάτες χωρίς φλούδα, σε κομμάτια

αρκετά φύλλα σπανακιού

λίγο κρεμμύδι και σκόρδο

λίγο αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, και προσθέτουμε το σπανάκι – ή όποιο άλλο πράσινο λαχανικό της αρεσκείας μας έχουμε πρόχειρο – και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας, για 10 λεπτά. Έπειτα, βάζουμε την σούπα στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει την υφή πουρέ.

Σούπα με καρότο, μήλο και ginger

Κι όμως το καρότο και το μήλο με το ginger δένουν γευστικά και χρωματικά δημιουργώντας την πιο… φαντασμαγορική πορτοκαλί σούπα που έχετε δει!

Υλικά

1 μήλο

λίγο κρεμμύδι,  σκόρδο και φρέσκο τζίντζερ

4 με 5 κούπες καρότα σε κομματάκια

ζωμός λαχανικών

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο λάδι, τσιγαρίζουμε λίγο κρεμμύδι, σκόρδο και το τζίντζερ, και μετά προσθέτουμε το μήλο και τα καρότα και γυρίζουμε  ελαφρά. Προσθέτουμε 4 κούπες ζωμό λαχανικών, και βράζουμε μέχρι να ψηθούν τα υλικά μας και τοποθετούμε στο μπλέντερ και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα!