Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης ορίστηκε Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Λιβύης.

Η τοποθέτηση έγινε μετά από απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, την ώρα που κορυφώνονται οι διπλωματικές ενέργειες κατά της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Το απόγευμα η συνάντηση Δένδια-Τασούλα-Αγκίλα Σάλεχ Άισα

Εξάλλου, το απόγευμα αναμένεται η συνάντηση παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μεταξύ του προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Άισα και του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λιβύη έχει αντιταχθεί στη συμφωνία με την Τουρκία, εκφράζοντας μάλιστα τη θέση της και σε επιστολή στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ.

Η Λιβύη πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2011 με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, να ελέγχει το Κοινοβούλιο και να προελαύνει προς την πρωτεύουσα Τρίπολη (ήδη ελέγχει τα 2/3 του λιβυκού εδάφους).

Πάντως, ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών.