Πόσες φορές τις βροχερές ημέρες ή εκείνες με πολλή υγρασία όπως είναι η σημερινή Τρίτη, τοποθετήσατε την απλώστρα με τα ρούχα μέσα στο σπίτι ώστε να στεγνώσουν πιο γρήγορα;

Κι όμως η πρακτική αυτή όταν μάλιστα επαναλαμβάνεται ενέχει κινδύνους για την υγεία μας προειδοποιεί έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Mackintosh στη Σκωτία, επειδή το στέγνωμα ρούχων μέσα στο σπίτι το επιβαρύνει με υγρασία. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο όταν αυτοί οι χώροι δεν αερίζονται επαρκώς, όπως συμβαίνει σε χώρες βορειότερες από την Ελλάδα.

Μάλιστα κατά τους μελετητές θα έπρεπε να δημιουργούνται στα σπίτια ειδικοί χώροι στο σπίτι, όπου οι ένοικοι θα μπορούσαν να απλώνουν τα ρούχα τους χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας.

Η μελέτη είχε πραγματοποιηθεί το 2012 σε 100 σπίτια της Γλασκώβης και έδειξε ότι το 87% των κατοίκων απλώνει τα ρούχα του για στέγνωμα στους εσωτερικούς χώρους, όταν κάνει κρύο.

Η επικεφαλής της έρευνας, Rosalie Menon, ανέφερε ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόση υγρασία προστίθεται στον αέρα που αναπνέουν όταν το κάνουν αυτό. Διευκρίνισε ότι από ένα και μόνο «πλυντήριο» (μία δόση πλυσίματος δηλαδή) εκπέμπονται δύο λίτρα νερού στην ατμόσφαιρα του σπιτιού όταν τα ρούχα στεγνώνουν μέσα σε αυτό.

Συνολικά το 75% των σπιτιών είχαν επίπεδα υγρασίας, τα οποία ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των ακάρεων της σκόνης. Παρατηρήθηκε επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του στεγνώματος των ρούχων και της εξάπλωσης της μούχλας σε πολλά σημεία του σπιτιού.

Ένα ιδιαίτερο είδος σπόρων μούχλας, που είναι γνωστό ότι προκαλεί μολύνσεις των πνευμόνων σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, βρέθηκε στο 25% των σπιτιών που ερευνήθηκαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές εφόσον δεν υπάρχουν στα σπίτια ειδικοί χώροι στεγνώματος με ανεξάρτητη θέρμανση και εξαερισμό, θα πρέπει το στέγνωμα να γίνεται σε ένα δωμάτιο με κλειστή την πόρτα προς το υπόλοιπο σπίτι και ανοιχτό το παράθυρο προς τα έξω.

Έτσι ή αλλιώς φροντίστε να αερίζονται επαρκώς το μπάνιο και το υπόλοιπο σπίτι, ανοίγοντας τα πορτοπαράθυρα για κάποια λεπτά μέσα στην ημέρα.

Πηγή: bbc