Το χοιρινό ρολό γεμιστό με μπέικον, τυριά, λαχανικά και πλούσια σάλτσα,  γίνεται πεντανόστιμο, ζουμερό και τρυφερό και έχει θέση στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

2 κιλά μπούτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο

150 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα

150 γρ. γκούντα

4-5 φέτες μπέικον

2 καρότα

2 σκελίδες σκόρδο

αλάτι και πιπέρι

κόκκινο πιπέρι

ρίγανη

Για τη σάλτσα

5-6 κουταλιές σούπας μαγιονέζα

1,2 κρέμες γάλακτος

5 κ.σ. μουστάρδα

2 λεμόνια και 2 πορτοκάλια για τον χυμό τους

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να ανοίξει το ρολό. Το ξεπλένουμε καλά και το απλώνουμε σε καθαρό πάγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας, ρίχνουμε την ρίγανη και το κόκκινο πιπέρι και με το χέρι μας κάνουμε μασάζ σε όλη την επιφάνειά του χοιρινού ώστε να πάει παντού. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου τις οποίες τις έχουμε ψιλοκόψει. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μακρόστενα μπαστουνάκια και τα στρώνουμε στην μισή επιφάνεια του κρέατος. Στρώνουμε τις φέτες του μπέικον και κόβουμε τα μπαστουνάκια και τα στρώνουμε εναλλάξ πάνω στο μπέικον. Τυλίγουμε το ρολό και το δένουμε με σπάγκο ή το κλείνουμε με πολλές οδοντογλυφίδες. Το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε σε γάστρα ή σε ταψάκι, που κλείνουμε με αλουμινόχαρτο.

Για να φτιάξουμε την σάλτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά της στο μούλτι και τα δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε το ρολό με την πλούσια σάλτσα και το ψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Στη μία ώρα το βγάζουμε και το ελέγχουμε. Παίρνουμε από την σάλτσα που είναι στη γάστρα και ρίχνουμε πάνω στο ρολό και το γυρίζουμε από την ανάποδη πλευρά και πάλι ρίχνουμε επάνω του σάλτσα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας για να πάρει χρώμα, ενώ το γυρίζουμε για να ροδοψηθεί από όλες τις πλευρές, ελέγχοντας ώστε να μην μας στεγνώσει το κρέας. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει κόβουμε ρίχνουμε επάνω του από την σάλτσα στην οποία μαγειρεύτηκε και σερβίρουμε με ρύζι της αρεσκείας μας.