Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κάλυψη που παρέχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις δυνάμεις της αστυνομίας, που κατηγορούνται για ακραία καταστολή και εξευτελισμό διαδηλωτών, στα Εξάρχεια, μετά την πορεία μνήμης για τον δολοφονημένο από αστυνομικό, Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Η Ομάδα Νομικής Βοήθειας, σχολιάζοντας τη σχετική  ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «μια άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και καταπάτηση ενός εκ των βασικότερων δικαιωμάτων των κατηγορουμένων».

Καταστρατήγηση που «έλαβε χώρα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον πολιτικά προϊστάμενό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο προστασίας του πολίτη, απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, και  παρά το σάλο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες όπου άνδρες των ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο να ξεγυμνώσουν διαδηλωτές, παρείχε με ανακοίνωσή του πλήρη κάλυψη στους αστυνομικούς.

Στην εν λόγω ανακοίνωση το Υπουργείο, υποστήριζε ότι «Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότοφ και τις πέτρες στα χέρια.

Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν. Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ» ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου.

«Να ανακαλέσει το Υπουργείο»

Το παραπάνω σημείο σχολιάζει η Ομάδα Νομικής Βοήθειας, επισημαίνοντας ότι «όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση προσκρούουν στην πραγματικότητα, η οποία έχει αποτυπωθεί γλαφυρά στην πληθώρα φωτογραφιών και βίντεο από τη στιγμή των συλλήψεων, αλλά και στην ίδια τη δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί.

Στα συγκεκριμένα πειστήρια το μόνο που διαπιστώνεται είναι το όργιο τυφλής βίας και καταστολής από την πλευρά των δυνάμεων της αστυνομίας, οι ξυλοδαρμοί ανθρώπων που δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και δεν κρατούσαν κανένα από τα ανωτέρω αντικείμενα, η εκγύμνωση αυτών και ο πλήρης εξευτελισμός τους από κρατικά όργανα».

Η Ομάδα Νομικής Βοήθειας υπενθυμίζει «στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι όσα αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση καταστρατηγούν ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων, όπως αυτό κατοχυρώνεται στα άρθρα 71 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, 6 παρ. 2 ΕΣΔΑ και 14 παρ. 2 ΔΣΑΠΔ.

Η προσβολή αυτή του τεκμηρίου αθωότητας είναι ακόμη βαρύτερη, αν αναλογιστούμε ότι λαμβάνει χώρα μία μέρα πριν από την απολογία των κατηγορουμένων ενώπιον του ανακριτή.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, συνεπώς, υπερβαίνει καταφανώς τα όρια της νομιμότητας, αναπαράγει ψευδή γεγονότα και εικασίες με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος των κατηγορουμένων», επισημαίνει η Ομάδα Νομικής Βοήθειας.

Σημειώνει ότι οι κατηγορούμενοι, έχουν με τη σειρά τους το δικαίωμα να στραφούν κατά των εν λόγω κρατικών οργάνων για την παράνομη αυτή πράξη τους ενώ καλεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ανακαλέσει την ανακοίνωσή του και να επανορθώσει δημόσια για την πρωτοφανή αυτή κίνηση που παραβιάζει ένα θεμελιώδες δικαίωμα των κατηγορουμένων και μια από τις βασικότερες εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική κακοποίηση του κράτους δικαίου

Για φαινόμενα κυβερνητικής κακοποίησης του κράτους δικαίου, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Ραγκούση, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Την ώρα που υποτίθεται πως με ειλικρινή πρόθεση ελέγχου, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη βίντεο και αναφορές αστυνομικής βίας για να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα, η ίδια η κυβέρνηση έσπευσε με τη χθεσινοβραδινή -θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτη-ανακοίνωση του ΥΠΡΟΠΟ και εξέδωσε πόρισμα.

Έβγαλε ήδη συμπέρασμα. «Τίποτε δεν συνέβη, όλα -βίντεο, φωτογραφίες, μαρτυρίες από τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου- είναι ψέματα»» αναφέρει ο κ. Ραγκούσης στην ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Αναμφίβολα, πρόκειται για την πιο επικίνδυνη εκδήλωση φαινομένων κυβερνητικής κακοποίησης του κράτους δικαίου και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας του Συνηγόρου του Πολίτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσβάλλει όλων μας τη νοημοσύνη. Πολιτών, Βουλής, κομμάτων, ΜΜΕ».