Μια αφράτη, ζουμερή και γεμάτη αρώματα, σπιτική πορτοκαλόπιτα, που γίνεται με φύλλο κρούστας και γιαούρτι και σιροπιάζεται με σιρόπι πορτοκαλιού, το οποίο ευωδιάζει και μπορείς να το δοκιμάσεις... πριν καν ποτίσει το γλυκό.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας 450-500 γρ.

4 µεγάλα αβγά

200 γραμμάρια ζάχαρη

ξύσμα από 3 µεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα

300 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά

2 βανίλιες

1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ

200 ml ηλιέλαιο

Για το σιρόπι

1½ φλιτζανιού χυµό πορτοκαλιού

1 ποτήρι νερό

300 γραμμάρια ζάχαρη

1 πορτοκάλι σε ροδέλες

χυµός από 1 µικρό λεµόνι

1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Kόβουµε τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια. Λαδώνουµε ένα ορθογώνιο ταψί. Xτυπάµε στο µίξερ με το σύρμα, τα αβγά και τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουµε το ξύσµα. Με το µίξερ σε µέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και τέλος το λάδι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Κατεβάζουμε τον κάδο και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Αφήνουµε τα φύλλα να ποτίσουν και φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουµε τον χυµό σε κατσαρόλα µαζί µε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού και βράζουμε άλλα 2-3 λεπτά. Αφήνουµε να κρυώσει τελείως. Μόλις κατεβάσουμε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνουµε το µείγµα της πορτοκαλόπιτας στο λαδωµένο ταψί, και το ψήνουµε για 1 ώρα. Στη µισή ώρα καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά. Καλύπτουμε την πορτοκαλόπιτα με αλουµινόχαρτο μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Και σερβίρουμε.