Από τις αρχές του 2020 οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα «ξαναμετρήσουν» τα τετραγωνικά των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο Ε9 οι φορολογούμενοι. Η άσκηση αυτή θα οδηγήσει σε έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ για τα Ταμεία του Δημοσίου, όπως αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο εστάλη στην Κομισιόν και έχει ήδη λάβει ένα πρώτο πράσινο φως. Το προσχέδιο επιβεβαιώνει παράλληλα τις πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» αναφορικά με το φορομπόνους των 138 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Το μέτρο αφορά έκπτωση των προκαταβολών φόρου  κατά 5%, έχει εφάπαξ χαρακτήρα, δίνει ανάσα ρευστότητας στην επιχειρηματική κοινότητα και την οικονομία ενώ ανάλογα με τις τελικές εκτιμήσεις για το υπερπλεόνασμα δεν αποκλείεται να διευρυνθεί ακόμη και στο διπλάσιο. Εχει δε και δημοσιονομική διάσταση καθώς περιορίζει τις επιστροφές προκαταβολών τις οποίες θα επωμιζόταν ο επόμενος προϋπολογισμός μετά τη μείωση των συντελεστών από το 28% στο 24%.

Φέτος, ο προϋπολογισμός αναμένεται να εμφανίσει πλεόνασμα πολλαπλάσιο του στόχου κατά τουλάχιστον 380 εκατ. ευρώ. Αυτή άλλωστε είναι και η εκτίμηση των θεσμών όταν θέτουν τον πήχη των προβλέψεων σε πλεόνασμα 3,7%, συμφωνώντας απολύτως με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Το 2020 οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, διατηρούν όμως σύμφωνα με πληροφορίες σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με το ύψος της προβλεπόμενης ανάπτυξης. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει 2,8%, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέτουν τον πήχη στο 2,3% και η διαφορά της μισής μονάδες ήταν καθοριστική για τις διαφορές επί των δημοσιονομικών μεγεθών.

Τελικά το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια νέα ποσοτικοποίηση των μέτρων που έρχονται να προσθέσουν έσοδα ή να μειώσουν τις δαπάνες το 2020, προσθέτοντας μεταξύ άλλων στη λίστα 73 εκατ. ευρώ έξτρα εσόδων από τις αλλαγές στο καθεστώς αδειοδότησης διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.

Σε άλλο σημείο του προσχεδίου αναφέρεται πως έχουν προϋπολογιστεί έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ μόνο από τις διασταυρώσεις επί των τετραγωνικών μέτρων, χώρια τα έσοδα τα οποία θα προκύψουν από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και την προσαρμογή τους στο ύψος των εμπορικών σε συνδυασμό με την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές.

Διασταυρώσεις

Τους επόμενους μήνες σχεδιάζεται ένα εκτεταμένο πλέγμα διασταυρώσεων και επαληθεύσεων των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων και εισοδημάτων προκειμένου να υπολογιστούν σωστά μια σειρά φόρων και τελών που συνδέονται με την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας. Μεταξύ αυτών, πρώτος και καλύτερος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, όπως άλλωστε και τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και ακίνητης περιουσίας.

Κόντρα στο κλίμα συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ προκάλεσε για μία ακόμα φορά αίσθηση με τις χθεσινές του προβλέψεις για τα πλεονάσματα. Προβλέπει πλεόνασμα 3,3% του ΑΕΠ φέτος (3,7% τουλάχιστον «βλέπουν» κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί) και 2,6% του χρόνου, σχεδόν μία μονάδα κάτω από τον επίσημο στόχο. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά λανθασμένων εκτιμήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες κόστισαν ακριβά σε όρους λιτότητας…

Στη φετινή ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (ξεκίνησε χθες στην Ουάσιγκτον) το Ταμείο δεν αναμένεται να θέσει ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων. Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να συζητήσει με τη νέα επικεφαλής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τα διαδικαστικά ζητήματα αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή 2,8 δισ. ευρώ ακριβών δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών θα έχει κύκλο επαφών με διεθνείς οίκους αξιολόγησης και θεσμικούς επενδυτές