Ανοιχτό ενδεχόμενο να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα το 2019 άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι -όπως είπε- «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό».

Σε ανοιχτή συζήτηση με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times» Ρότζερ Κοέν, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το όποιο επιπλέον πλεόνασμα, θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, λέγοντας ότι πρόκειται για «κάτι ασύλληπτο μόλις πριν από έναν χρόνο». Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού.

«Η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο»

Απαντώντας σε ερώτηση για την Τουρκία, είπε ότι με την δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο. Δεν ανήκει στην Τουρκία, δεν μπορεί απλά να εμφανιστείς με ένα πλωτό γεωτρύπανο και να πεις «αυτό είναι δικό μου»», τόνισε. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές πως κανόνας συμπεριφοράς είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Η κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτίμησε πως η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά σύντομα. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και έχει ισχυρούς συμμάχους.

«Πηγή αστάθειας η τουρκική εισβολή στη Συρία»

Αναφερόμενος στην επέμβαση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η δράση της Τουρκίας προσθέτει μία ακόμα πηγή αστάθειας σε ένα ήδη ασταθές τμήμα του κόσμου». Πρόσθεσε δε ότι «οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική επέμβαση σε μία ασταθή χώρα», δίχως την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, είναι «ξεκάθαρα η λάθος στρατηγική», και μπορεί να ενισχύσει την τρομοκρατία.

Όσον αφορά τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ίδιος συγκρατεί την δήλωση ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε έδωσε «πράσινο φως» στην Άγκυρα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να είναι και η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.

«Η υπέρβαση του λαϊκισμού»

«Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία», είπε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι οι πολίτες κατάλαβαν πως ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και ότι η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς. Παράλληλα, σημείωσε ότι το να χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό ως πίεση δεν αποτελεί σωστή τακτική.

«Σκοπεύω να εκφράσω το χώρο της οικολογίας»

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε «πράσινο κόμμα», ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω το χώρο της οικολογίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης συζητώντας για το πρόβλημα της Κλιματικής αλλαγής και χαρακτήρισε παράδοξο πως κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν την πράσινη ατζέντα την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες.

Η Δημοκρατία και το Brexit

«Πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και ανοιχτά στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτημα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία.

Σε ερώτηση για το αν η Βρετανία πρέπει να κάνει «kolotoumba» ο Κοέν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι υπάρχουν μεν ομοιότητες, αλλά εκτίμησε ότι από το Brexit «όλοι θα βγουν χαμένοι, αλλά κυρίως οι Βρετανοί».

Τέλος, μιλώντας για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά την «περίοδο του μέλιτος» ο πρωθυπουργός απάντησε ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η αισιοδοξία που υπάρχει στη χώρα στηρίζεται στη λογική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από