Έκκληση προς τους συνταξιούχους να μην ανησυχούν καθώς το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα στηθεί πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου, έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης σχολίασε τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Εγώ θα πω ότι τα περιμέναμε όλα αυτά. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια ασκούσαμε έντονη κριτική στον νόμο Κατρούγκαλου ακριβώς στα σημεία που το ΣτΕ έρχεται και κάνει τις παρεμβάσεις του και μιλά για αντισυνταγματικότητα».

Σε ερώτηση εάν η απόφαση θα οδηγήσει σε αύξηση συντάξεων και μείωση εισφορών, ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε: « Αυτό το οποίο σημαίνει είναι ότι πάνω στις ράγες των αποφάσεων της Δικαιοσύνης θα οικοδομήσουμε ένα ασφαλιστικό ανταποδοτικό, ελκυστικό και βιώσιμο. Ξέρουμε τον τρόπο. Έχουμε ασκήσει κριτική στα σημεία του νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος όπως το θέμα της ανταποδοτικότητας. Τρία ολόκληρα ασκούσα κριτική στην ανταποδοτικότητα. Ήταν παράλογο αυτό που συνέβαινε».

«Οι επιστροφές θα γίνουν στο ακέραιο»

Ο Γιάννης Βρούτσης διεβεβαίωσε ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να περιμένουν θετικές παρεμβάσεις στον ασφαλιστικό νόμο, οι οποίες θα αλλάξουν δομικά όλο το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο κ. Βρούτσης αποκάλυψε πως το νομοσχέδιο δεν είναι απολύτως έτοιμο, αλλά η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να το παρουσιάσει «πολύ σύντομα».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Θα συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Έκκληση προς όλους να μην ανησυχούν. Να αισθάνονται ήρεμοι ότι αυτή η κυβέρνηση ό,τι κριθεί από το ΣτΕ θα το αποδώσουμε στο σύνολο του και στο ακέραιο».

Αντίδραση Αχτσιόγλου για την απόφαση του ΣτΕ

Στην επίθεση προχώρησε η Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά προβληματική» και «ταξικά μεροληπτική» την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ενδέχεται να υπάρχει παράθυρο ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης πίσω από την απόφαση του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Είναι κατά τη γνώμη μας προβληματικό ότι για έναν τυπικό λόγο, που αφορά την απουσία του τύπου της αναλογιστικής μελέτης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, η πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν οι αναλογιστικές προβολές που παρείχαν όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τεκμηριώσεις για τη συνολική οικονομική κατάσταση του φορέα και την εξέλιξή του όπως ορθά επισημαίνει η ισχυρότατη μειοψηφία του δικαστηρίου. Τούτη η κατά το δικαστήριο έλλειψη, βέβαια, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την προσκόμιση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης  από την παρούσα κυβέρνηση.

Εξαιρετικά προβληματική όμως είναι η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης  που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων. Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων.

Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο».