Στον κατάλογο των προσφύγων, που έφυγαν από τη χώρα τους για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου αλλά αν’ αυτού βρήκαν τραγικό θάνατο στη χώρα μας, προστέθηκε χτες μια ακόμα γυναίκα.

Η Faride Tajik από το Αφγανιστάν, η οποία έχασε τη ζωή της στα 49 της χρόνια, είναι το βεβαιωμένο μέχρι στιγμής θύμα της χτεσινής πυρκαγιάς στη Μόρια, όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα, stonisi.gr.

Η 16χρονη κόρη της, βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης για ψυχολογική βοήθεια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ανακριτικού της Πυροσβεστικής, η φωτιά φαίνεται να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στα καλώδια οροφής ενός κοντέινερ.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, δεν έχουν βρεθεί ίχνη εμπρησμού.

Ωστόσο ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς οι Αρχές αναμένουν ακόμα το πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα, που θα ερευνήσει υπό ποιες συνθήκες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Σκηνές χάους

Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον καταυλισμό σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 17 πρόσφυγες εκ των οποίων εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.

Ακολούθησαν επεισόδια, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες, οι πρόσφυγες όχι μόνο δεν άφηναν τα πυροσβεστικά να προσεγγίσουν για να σβήσουν τη φωτιά, αλλά επιτέθηκαν σε αυτά με τεράστιες πέτρες.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ.

Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.

Αποσυμφόρηση

Σε εξέλιξη είναι η τρίτη επιχείρηση μέσα σε μια εβδομάδα για την αποσυμφόρησης της Μόριας.

Συγκεκριμένα 200 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες αναχωρούν από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ενώ άλλοι 350 αναχώρησαν την περασμένη Παρασκευή και άλλοι 110 την περασμένη Τετάρτη.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε ετοιμάζεται η αναχώρηση επιπλέον 400 ατόμων την ερχόμενη Κυριακή.

Η σημερινή επιχείρηση ξεκίνησε από νωρίς σήμερα το μεσημέρι και παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό λόγω των χθεσινών γεγονότων.

Σταδιακά άρχισε η μετακίνηση προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του Ελληνικού Στρατού.

Στη συνέχεια οι 200 αιτούντες άσυλο θα επιβιβαστούν στο πλοίο «Νήσος Ρόδος» με το οποίο θα αναχωρήσουν για Πειραιά.

Από εκεί με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας.