Σε μια απίστευτη ματσάρα με δύο παρατάσεις η Ισπανία έκαμψε την αντίσταση της Αυστραλίας κερδίζοντας με σκορ 95-88 και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου περιμένει τον νικητή του ζευγαριού Γαλλία-Αργεντινή.

Κορυφαίος για τη φούρια ρόχα ο Μαρκ Γκασόλ ο οποίος σε μια εμφάνιση βγαλμένη από τα παλιά «κουβάλησε» την Ισπανία σημειώνοντας 33 πόντους με 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, μιλώντας κυρίως στα κρίσιμα σημεία.

Από τους ηττημένους ξεχώρισε ο συγκλονιστικός Πάτι Μιλς που μέτρησε 34 πόντους με 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ωστόσο στα κρίσιμα δεν μπόρεσε να οδηγήσει τη χώρα του στον μεγάλο τελικό.

Έτσι η ομάδα του Σέρχιο Σκαριόλο θα βρεθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελικό Παγκοσμίου μετά το 2006 όταν και είχε νικήσει εύκολα την Ελλάδα στα γήπεδα της Σαϊτάμα.

Το ματς ήταν ντέρμπι στο πρώτο ημίχρονο καθώς το προβάδισμα άλλαζε… χέρια συνεχώς, ειδικά σε ολόκληρη την πρώτη περίοδο. Στο δεύτερο δεκάλεπτο τα «καγκουρό» πάτησαν καλύτερα και βρήκαν περισσότερες λύσεις, με τον Γιουλ όμως να μειώνει τη διαφορά (32-37) με το τέλος του πρώτου μέρους.

Η τρίτη περίοδος ήταν πολύ καθοριστική καθώς οι «μπούμερς» μπόρεσαν να ξεφύγουν στο 25′ (39-50) με έντεκα πόντους, χωρίς όμως να συγκρατούν το προβάδισμα αφού η Ισπανία ροκάνισε τη διαφορά με την πάροδο του χρόνου.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν εξαιρετικά αμφίρροπο και κρίθηκε στην απόλυτη ψυχραιμία του Μαρκ Γκασόλ στις βολές, αλλά και στην αστοχία, από την άλλη πλευρά του ηγέτη της Αυστραλίας, Πάτι Μιλς που αστόχησε στην κρίσιμη τελευταία βολή ενώ το σκορ ήταν στο 71-71 με περίπου 5 δευτερόλεπτα και τον Γιουλ να μην μπορεί να σκοράρει έπειτα από ένα τραβηγμένο σουτ.

Έτσι λοιπόν ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση με τον ρυθμό του ματς να παραμένει ο ίδιος και τους παίκτες των δύο ομάδων να δίνουν ό,τι έχουν μέσα στο παρκέ με τις μάχες να είναι «ομηρικές».

Ο Γκασόλ παρέμενε κυρίαρχος στη γραμμή των ψηλών και με την εμπειρία του έδειχνε τον δρόμο και στους υπόλοιπους για να περάσουν το εμπόδιο των πολύ μαχητικών Αυστραλών, με το ματς να οδηγείται και σε δεύτερη παράταση (80-80).