Η υπόσχεση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να προσαρτήσει τομείς στρατηγικής σημασίας της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης «θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές μιας βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε σήμερα Τετάρτη 11/9 στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πολιτική οικοδόμησης και επέκτασης οικισμών εποίκων, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτό το πλαίσιο θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της λύσης που προβλέπει δύο κράτη, καθώς και τις προοπτικές μιας βιώσιμης ειρήνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Σήμερα ανακοινώνω την πρόθεσή μου να εφαρμόσω, με μια μελλοντική κυβέρνηση, την κυριαρχία του Ισραήλ στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στο βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας» ανακοίνωσε χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μια υπόσχεση που απευθύνεται στο δεξιό ακροατήριό του μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Η κοιλάδα του Ιορδάνη αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, μιας παλαιστινιακής περιοχής την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Ο Νετανιάχου διευκρίνισε πως θέλει να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς που αποτελούν περίπου το 90% του εδάφους της κοιλάδας, αλλά «όχι χωριά ή αραβικές πόλεις όπως η Ιεριχώ».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα αναγνωρίσει καμία αλλαγή των συνόρων που ίσχυαν πριν από το 1967, σε ό,τι αφορά και την Ιερουσαλήμ, πέραν εκείνης που θα συμφωνηθεί από τα μέρη» υπενθύμισε ο ευρωπαίος εκπρόσωπος. Η θέση αυτή επαναβεβαιώθηκε σε συμπεράσματα των συμβουλίων υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, υπογράμμισε.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)