Όλοι θέλουμε τα παιδιά να πηγαίνουν και να επιστρέφουν από τα σχολεία τους ασφαλή. Λειτουργώντας προς αυτή την κατεύθυνση η  Ελληνική Αστυνομία,  σε μια προσπάθεια να επισημάνει τη σημασία της οδικής ασφάλειας, που είναι υπόθεση όλων μας, θα διανείμει ενημερωτικά φυλλάδια τροχαίας, με αφορμή την αυριανή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (11/9), σε γονείς και μαθητές σχολείων σε όλη τη χώρα.

Μέσα από τα εν λόγω φυλλάδια δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πώς να κυκλοφορούν στον δρόμο με ασφάλεια.

Επιπλέον, τα φυλλάδια περιέχουν χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, έτσι ώστε να παρέχουν τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα, δεδομένου ότι είναι οι γονείς που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα παιδιά.

Όμως τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να πετύχει την ασφαλέστερη μετακίνηση του παιδιού του κατά τον πηγαιμό στο σχολείο και την επιστροφή στο σπίτι;

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την κυκλοφοριακή αγωγή του παιδιού όπως συχνά πυκνά λέει ο γνωστός οδηγός αγώνων Ιαβέρης είναι να μάθει να ξεχωρίζει τον κίνδυνο. Το δεύτερο, και επίσης σημαντικό, είναι να μάθει να αντιμετωπίζει τους κινδύνους του δρόμου, να καλλιεργήσει δηλαδή συστηματικά το έμφυτο σε κάθε άνθρωπο ένστικτο της αυτοπροστασίας.

Από κει και πέρα όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ, στον Οδηγό του Πολίτη, προκειμένου να μειώσετε κι άλλο τους κινδύνους, καλό είναι να προβείτε και στα εξής:

  • Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή, που πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του.
  • Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η  πιο ακίνδυνη. Ελέγξετε πολλές φορές το δρομολόγιο για το σχολείο του παιδιού σας. Όταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.
  • Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.
  • Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.
  • Μάθετε στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι  μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
  • Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
  • Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά.
  • Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα  αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν  καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.
  • Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή  πινακίδες (οδικά σήματα), ενημερώστε άμεσα τους αρμόδιους φορείς.

Σε περίπτωση που μετακινείτε οι ίδιοι ο γονιός το παιδί σας προς το σχολείο με το αυτοκίνητό σας ανάλογα με την ηλικία θα πρέπει να φροντίσετε να το τοποθετήσετε στο ειδικό καρεκλάκι, να του φορέσετε ζώνη κ.ο.κ. και παράλληλα βέβαια να τηρείτε κατά την οδήγηση τους κανόνες κυκλοφορίας πλησιάζοντας στο σχολείο για να έχετε και τη νέα σχολική χρονιά όσο είναι δυνατόν καλές κι ασφαλείς διαδρομές.