Παραχωρήθηκε επίσημα την Πέμπτη η πρώτη από τις συνολικά 15 προς αξιοποίηση μαρίνες του ΤΑΙΠΕΔ παραχωρήθηκε κι επίσημα χθες έναντι τιμήματος 6,2 εκατ. ευρώ.

Το κοινοπρακτικό σχήμα Μαρίνα Χίου ΑΕ των εταιρειών AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED (συμφερόντων του εφοπλιστή Τσάκου) – ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ. ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΕΒΕ – ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ ΑΕ και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΕ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ θα έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας για τα επόμενα 40 χρόνια.

Η σύμβαση υπογράφηκε από τους υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη (ελληνικό Δημόσιο), εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο και για λογαριασμό των επενδυτών από τον Ιωάννη Τέφα, διευθύνοντα σύμβουλο της Μαρίνα Χίου ΑΕ, τον Μιχάλη Μπελέγρη, πρόεδρο της Μαρίνα Χίου ΑΕ, και τον Ιωάννη Σαρόγλου, διευθύνοντα σύμβουλο της AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED. Παρών στην εκδήλωση υπογραφής ήταν και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

Το τίμημα της παραχώρησης διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 6.213.615 ευρώ, αποτελούμενο από εφάπαξ τίμημα 600.000 ευρώ και ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.

Η μαρίνα της Χίου κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και μέχρι σήμερα παρέμενε μη λειτουργική και αναξιοποίητη. Η κοινοπραξία που αναλαμβάνει τη διαχείρισή της αναμένεται να υλοποιήσει εντός της επόμενης τετραετίας μια σειρά από επενδύσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, γεγονός που θα αναβαθμίσει και την εικόνα της ευρύτερης περιοχής.

Στην πλήρη ανάπτυξή της, η μαρίνα θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρων και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένες εγκαταστάσεις για χρήσεις τουρισμού – αναψυχής. Στο πλαίσιο των επενδύσεων προβλέπονται η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, η καθαίρεση του υφάλου στην είσοδο της μαρίνας, η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων, δεστρών και πυργίσκων παροχών στα σκάφη, καθώς και η κατασκευή όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών και των λοιπών διαμορφώσεων στη χερσαία ζώνη, με κυριότερη τη διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και της εισόδου καθώς και των θέσεων στάθμευσης.