Στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τροποποίηση της διάταξης για το άσυλο επέμεινε η Φώφη Γεννηματά καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίμαχη αλλαγή προκειμένου να εξασφαλίσει «ισχυρή πλειοψηφία». «Σας καλώ να το ξανασκεφτείτε και να δώσετε τη δυνατότητα σε αυτή τη βουλή να δώσει το σήμα στον ελληνικό λαό ότι είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε ασφαλή πανεπιστήμια για τα παιδιά μας για τους εκπαιδευτικούς, για τους εργαζόμενους για τις ιδέες για την έρευνα γιατί το στο τέλος αυτοί που θα τρίβουν τα χέρια τους είναι οι εχθροί του δημόσιου πανεπιστημίου», είπε η κ. Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αλλαγή στη διάταξη για το άσυλο.

«Χθες μίλησα για ρεαλιστική λύσης και να υπάρξει πλειοψηφία στη ρύθμιση, γιατί αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η βουλή προς την κοινωνία: ότι έχει τη βούληση να δώσει τέλος στην ανομία στα πανεπιστήμια που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια», σημείωσε η κ. Γεννηματά και συνέχισε:

«Σας καλέσαμε να φέρετε διάταξη που ψηφίσαμε όλοι μαζί το 2011 βελτιωμένη, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική και να μπορέσει να διαμορφωθεί η ευρύτατη πλειοψηφία. Η θεμελιώδης  βάση της διάταξης ήταν ότι συνδέεται η παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια με την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Και εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι κανείς που διαπράττει αξιόποινες πράξεις έξω από τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να βρίσκεται άσυλο μέσα σε αυτά, ούτε οι μπαχαλάκηδες, ούτε αυτοί που κάνουν παρεμπορίου και πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζεται η έγκριση των πανεπιστημιακών οργάνων. Αυτό στην πράξη ήταν αναποτελεσματικό».

«Αυτό που εσείς λέτε δεν είναι το ίδιο. Εσείς υποστηρίζετε ότι πρέπει να υπάρχει γενική αστυνόμευση και ελεύθερες περιπολίες ανεξαρτήτως από το αν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Εξισώνεται το πανεπιστήμιο με το δημόσιο χώρο», τόνισε η κ. Γεννηματά και διερωτήθηκε:

«Αναρωτιέμαι γιατί αυτή η εμμονή. Το θέμα σας είναι κ. πρωθυπουργέ να προχωρήσετε μόνος σας;», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ εκτιμώντας ότι  «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και από Σεπτέμβριο θα έχουμε νέα προβλήματα μέσα στα πανεπιστήμια».

Η κ. Γεννηματά έβαλε εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το άσυλο σημειώνοντας ότι προτίθεται να την καταθέσει Βουλή.