Οι φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος πληρώθηκε (από όσους τα κατάφεραν) και τώρα έρχεται η ώρα του ΕΝΦΙΑ.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έδωσε το σήμα στις αρμόδιες υπηρεσίες να αρχίσουν να τρέχουν την εκκαθάριση του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, κοινοποιώντας με εγκύκλιό του τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που προβλέπονται ειδικά για το έτος 2019 με το πρώτο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης.

Στην ΑΑΔΕ σχεδιάζουν να αναρτήσουν τα νέα εκκαθαριστικά στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι η νέα διάταξη δίνει το περιθώριο τα φετινά εκκαθαριστικά να εκδοθούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, η οποία λήγει στις 30 του ίδιου μήνα. Και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις.

Ο φετινός λογαριασμός του φόρου θα είναι ελαφρύτερος για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, για 474.000 φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν να περιμένουν καμία φοροελάφρυνση με την προηγούμενη διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ποσό του φόρου θα είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

-Πόσο θα μειωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας

-Ποιες οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ

-Πώς θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας με τις φορολογικές δηλώσεις

Αντίστροφη μέτρηση για 7,3 εκατ. ραβασάκια

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Τρίτης