Στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, αναφέρθηκαν στις κοινές τους δηλώσεις από τη Λευκωσία ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δηλώσεις του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε, τόνισε, λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένες και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών.

«Ενημέρωσα τον φίλο πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τις τουρκικές προκλήσεις και συζητήσαμε τρόπους αντιμετώπισής τους», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αισθάνεται έντονη την συγκίνηση για το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός είναι στην Κύπρο. «Το ταξίδι γίνεται σε μία συγκυρία φορτισμένη και κατά συνέπεια ήταν αναπόφευκτο να επικεντρωθούμε στις εξελίξεις».

Για το κυπριακό επανέλαβε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει το κορυφαίο μας μέλημα. «Εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί. Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι προσβλέπει πως η επίσκεψή του στην Κύπρο θα είναι ουσιαστική και θα θέσει στο τραπέζι «τα ανοικτά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και να βάλει το νερό στο αυλάκι μιας καινούργιας και προσωπικής πια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Παράλληλα είπε ότι όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος και είναι ισχυρός και ο Ελληνισμός παντού.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήρε το γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, θεώρησε ως πρώτιστη προτεραιότητα την επίσκεψη στην Κύπρο, κάτι που συμβολίζει όχι μόνο τους στενούς δεσμούς αλλά το ιδιαίτερο, προσωπικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. «Μια κληρονομιά από τον πατέρα σας, τον αγαπημένο μου φίλο και αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη», είπε.

Διαβεβαίωσε πως η «διαχρονική μας φιλία αλλά και οι στενοί δεσμοί θα συνεχίσουν για το καλό και του Κυπριακού αλλά και του ελλαδικού Ελληνισμού ευρύτερα, για το καλό των δύο χωρών».

Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διήμερη επίσκεψής του θα συναντηθεί αργότερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Το πρόγραμμά του τη Δευτέρα ολοκληρώνεται με δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την Τρίτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.