Δεν είναι παγωτά, όμως είναι το ίδιο απολαυστικά και δροσιστικά για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού, καθώς έχουν φρουτένια, δροσερή γεύση, βελούδινη υφή και προσφέρουν στ5ον οργανισμό γερές δόσεις ενέργειας. Ακολουθούν συνταγές για σορμπέ φράουλας, λεμονιού, πεπονιού, καρπουζιού και σταφυλιού.

Σορμπέ φράουλας

Υλικά

500 γραμμάρια φρέσκιες φράουλες

170 γρ. ζάχαρη

170 γρ. νερό

1/4 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Για το σορμπέ φράουλα, διαλέγουμε φράουλες ώριμες, κατακόκκινες και σφιχτές. Αφού τις πλύνουμε καλά, αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις αλέθουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρολάκι και τα βάζουμε να βράσουν. Ανακατεύουμε το σιρόπι μέχρι να πάρει βράση. Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, το αφήνουμε 3΄ ακόμα, σταματώντας το ανακάτεμα. Το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει καλά, ρίχνουμε το σιρόπι και το λεμόνι στις πολτοποιημένες φράουλες. Ανακατεύουμε το μείγμα με σύρμα και αν έχουμε παγωτομηχανή το χτυπάμε να παγώσει και να σφίξει. Αλλιώς, το αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει ελαφρά και το χτυπάμε με το μίξερ χειρός για να αφρατέψει. Επαναλαμβάνουμε αυτήν τη διαδικασία 2-3 φορές ακόμα, μέχρι να παγώσει τελείως το σορμπέ. Όσο πιο πολλές φορές επαναλάβουμε το χτύπημα τόσο πιο αφράτο θα γίνει το σορμπέ. Όταν φτιάχνουμε σιρόπι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να έρθει το σιρόπι σε σημείο βρασμού. Μόλις αρχίσει να βράζει, δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλιάσει.

Σορμπέ λεμόνι

125 γραμμάρια γάλα φρέσκο, πλήρες

125 γρ. νερό

125 γρ. ζάχαρη

125 γρ. χυμός λεμονιού

1 λεμόνι για το ξύσμα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις βράσουν, αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και αδειάζουμε στον κάδο της παγωτομηχανής. Ακολουθούμε τις οδηγίες παγώματος για σορμπέ. Μόλις είναι έτοιμο, το βάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή καπάκι και το τοποθετούμε στην κατάψυξη, να παγώσει καλά, πριν σερβίρουμε. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει. Κάθε είκοσι λεπτά το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με μια κουτάλα, από έξω προς τα μέσα έτσι ώστε να παίρνουμε το μείγμα κοντά στα τοιχώματα που θα έχει παγώσει πιο γρήγορα και να το φέρνουμε προς το κέντρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 5-6 φορές μέχρι να παγώσει ομοιόμορφα όλο το μείγμα.

Σορμπέ πεπόνι

Υλικά

1 πεπόνι

120 γραμμάρια νερό

200 γρ. ζάχαρη

χυμό από 1 μικρό λεμόνι

Για το σερβίρισμα

πεπόνι σε κομματάκια

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε το πεπόνι σε μικρά κομμάτια. Τοποθετούμε τα κομμάτια από το πεπόνι σε ένα σκεύος και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για 1-2 ώρες μέχρι να παγώσει τελείως το πεπόνι. Καθώς έχουμε βάλει το πεπόνι στην κατάψυξη, φτιάχνουμε ένα σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι. Περιμένουμε να πάρει βράση και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να λιώσει η ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αφού έχουν παγώσει τα κομμάτια από το πεπόνι τα ενσωματώνουμε με το σιρόπι που φτιάξαμε σε ένα μπλέντερ ή μία παγωτομηχανή. Τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και κρεμώδες αποτέλεσμα και παγώνουμε στην κατάψυξή για 1-2 ώρες. Για να σερβίρουμε χρειάζεται να μείνει το σορμπέ για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Διακοσμούμε με πεπόνι κομμένο σε μικρά κυβάκια.

Σορμπέ καρπούζι

Υλικά

700 γρ. σάρκα ώριμου καρπουζιού χωρίς κουκούτσια

100 γρ. μαύρη ζάχαρη

3-4 κουταλιές φυσικό χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση

Κόβουμε το καρπούζι σε μικρά κομμάτια και συγκεντρώνουμε το χυμό που περισσεύει σε ένα μπολ. Κατόπιν, βάζουμε τη ζάχαρη και το χυμό σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και βράζουμε το μείγμα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Έπειτα, χτυπάμε τη σάρκα του καρπουζιού στο μίξερ μαζί με το κρύο σιρόπι και το χυμό λεμονιού. Μετά, συνεχίζουμε με ή χωρίς παγωτομηχανή. Στη δεύτερη περίπτωση τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη. Μετά από 10΄-15΄, το βγάζουμε και το ανακατεύουμε για 1΄ με μια ξύλινη σπάτουλα. Επαναλαμβάνουμε 6-7 φορές τη διαδικασία κάθε 1/2 ώρα, μέχρι το μείγμα να πήξει ομοιόμορφα. Διατηρούμε το σορμπέ στην κατάψυξη.

Σορμπέ σταφύλι

Υλικά

500 γρ. σταφύλια χωρίς κουκούτσια

120 γρ. μαύρη ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας φυσικό χυμό λεμονιού

100 γρ. νερό

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα σταφύλια στο μίξερ. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Έπειτα, προσθέτουμε στα χτυπημένα σταφύλια το κρύο σιρόπι και το λεμόνι και ανακατεύουμε. Μετά, συνεχίζετε με ή χωρίς παγωτομηχανή. Στη δεύτερη περίπτωση τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη. Μετά από 10΄-15΄, το βγάζουμε και το ανακατεύουμε για 1΄ με μια ξύλινη σπάτουλα. Επαναλαμβάνουμε 6-7 φορές τη διαδικασία κάθε 1/2 ώρα, μέχρι το μείγμα να πήξει ομοιόμορφα. Διατηρούμε το σορμπέ στην κατάψυξη.