Κι όμως ακόμη και οι πιο τυπικές στη χρήση αντηλιακού πέφτουμε σε λάθη που κάνουν κακό στο δέρμα. Ποια είναι τα πιο κοινά από αυτά και τι άλλο πρέπει να προσέχετε για να προστατευτείτε από τις βλαβερές ακτίνες UVB και να χαρείτε απερίσπαστες, και χωρίς να… ροδοκοκκινήσετε, τον ήλιο και τη θάλασσα.

Για αρχή αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο αντηλιακό με πέρσι εφόσον δεν το έχετε διατηρήσει στο ψυγείο, καθώς τα  δραστικά συστατικά αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου, τουτέστιν δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Πέρα από αυτό ένα ανοιχτό μπουκάλι πιθανά έχει μολυνθεί με μικρόβια και τα συντηρητικά έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους. Να διαβάζετε τις προτεινόμενες συνθήκες αποθήκευσης στη συσκευασία και να φυλάτε τα αντηλιακά σας με βάση τις οδηγίες.

Μην βάζετε αντηλιακό στην αρχή της ημέρας και μετά το ξεχνάτε. Αν εκτίθεστε στον ήλιο, το αντηλιακό σας πρέπει να το ανανεώνετε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, καθώς η εφίδρωση και το κολύμπι το απορροφούν.

Εφαρμόστε το αντηλιακό σας σε επαρκή ποσότητα σε όλα τα σημεία του σώματός σας πέρα από τα χέρια, τα πόδια, το στήθος, την πλάτη και την κοιλιά, και στα αυτιά. Για τα μαλλιά υπάρχουν ειδικά αντηλιακά σαμπουάν κι άλλα σκευάσματα που σας προστατεύουν, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καπέλο ή μαντήλι.

Βάζετε αντηλιακό 20-30 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο και όχι όταν φτάνετε στην παραλία, και μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε.

Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης και μην ποντάρετε αβασάνιστα στο αδιάβροχο αντηλιακό, όταν κολυμπάτε, αφού αυτά μπορούν να είναι αδιάβροχα μόνο για 80 λεπτά το πολύ μετά την εφαρμογή τους στο δέρμα…

Παράλληλα για να φροντίσετε το δέρμα τόσο το δικό σας όσο και των αγαπημένων σας αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες, δηλαδή 12.00 με 16.00.

Βρέφη και μικρά παιδιά καλό είναι όταν εκτίθενται στον ήλιο να είναι για τον ελάχιστο χρόνο σύμφωνα με τον παιδίατρό σας ή να φορούν ρούχα ειδικής ύφανσης με ενσωματωμένο δείκτη προστασίας. Προστατευθείτε κι εσείς, φορώντας καπέλο, γυαλιά ηλίου κιαι μπλούζα. Καλές διακοπές.