Μια καλοκαιρινή συνταγή για φιλέτο ψαριού (λαβράκι, πέστροφα κ.ο.κ.) σε πεντανόστιμη στρώση από πατάτες, φρέσκα κρεμμυδάκια, ραπανάκια, κάππαρη, ελιές και λεμονάτη σάλτσα με μυρωδικά της εποχής.

Υλικά

Για το λαβράκι

400 γραμμάρια λαβράκι φιλέτο με πέτσα, κομμένο σε 2 κομμάτια

30 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι

Για την πατατοσαλάτα

250 γρ. πατάτες γαλλικές

15 γρ. ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

15 γρ. κάππαρη ξαρμυρισμένη

20 γρ. ελιές Καλαμών, φιλέτο

30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο σε διαγώνιες φέτες

αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

60 γρ. λεμονάτη σάλτσα

Για τη λεμονάτη σάλτσα

180 γρ. ελαιόλαδο

10 γρ. μουστάρδα Ντιζόν

45 γρ. χυμός λεμόνι

5 γρ. ζάχαρη

20 γρ. νερό

τσάιβς, ψιλοκομμένο

μαϊντανό, ψιλοκομμένο

μάραθο ψιλοκομμένο

βασιλικό, ψιλοκομμένο

αλάτι

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το λαβράκι τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά (κατά προτίμηση αντικολλητικό) και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και βάζουμε τα φιλέτα από το λαβράκι  στο τηγάνι  από τη πλευρά της πέτσας και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και η πέτσα να αρχίσει να γίνεται τραγανή. Γυρίζουμε πλευρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

Για την πατατοσαλάτα βράζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, σουρώνουμε, τις κόβουμε στη μέση και αλατίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστές. Μόλις κρυώσουν λίγο οι πατάτες αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, περιχύνουμε με τη λεμονάτη σάλτσα και σερβίρουμε.

Για να ετοιμάσουμε τη λεμονάτη σάλτσα τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το νερό και τα μυρωδικά στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σίγα σιγά το ελαιόλαδο. Αν δούμε ότι η σάλτσα πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και σερβίρουμε, τοποθετώντας στο πιάτο μια στρώση από την πατατοσαλάτα και τη λεμονάτη σάλτσα κι από πάνω το φιλέτο ψαριού.