Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη, μετά τον θάνατο 44 ανθρώπων από αεροπορικό βομβαρδισμό σε κέντρο κράτησης μεταναστών κοντά στην Τρίπολη.

Τουλάχιστον 70 μετανάστες τραυματίστηκαν από την επιδρομή σε ένα υπόστεγο όπου κρατούνταν 120 μετανάστες και πρόσφυγες. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, διπλωμάτες είπαν ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα με πρωτοβουλία του Περού, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα.

Από τις αρχές Απριλίου, αφότου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την ανακατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατεί να ψηφίσει μια απόφαση για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Οι διχογνωμίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας έχουν επικριθεί δριμύτατα από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, τον Γάσαν Σαλαμέ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλοκάρουν κάθε απόπειρα να τεθεί σε ψηφοφορία ένα βρετανικό ψήφισμα, μετά την προσέγγισή τους, τον Απρίλιο, με τον Χάφταρ. Είχε προηγηθεί μια τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν απόφαση», είπε ένας διπλωμάτης, που δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τα αμερικανικά κίνητρα. Άλλη πηγή είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να περάσει ένα κείμενο που θα επικρίνει τον στρατάρχη Χάφταρ.

Καταδικάζουν έντονα Ε.Ε. και Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα την «φρικτή επίθεση» που πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός του κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών κοντά στην Τρίπολη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώνει τη φωνή της με την έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για τους δράστες αυτής της φρικτής επίθεσης. Η βία εναντίον αμάχων, περιλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών, είναι εντελώς απαράδεκτη και την καταδικάζουμε με τους πιο έντονους όρους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η σοκαριστική και τραγική επίθεση σε ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη μας υπενθυμίζει το ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης στη Λιβύη καθώς και την ολέθρια και ευάλωτη κατάσταση των μεταναστών που έχουν εμπλακεί στο σπιράλ της βίας στη χώρα αυτή», προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίωξε να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα κέντρα κράτησης που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου, υπενθύμισε. «Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν επειγόντως», επέμεινε.

«Πολλοί βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να μεταφερθούν γρήγορα σε ασφαλή μέρη ώστε να μπορέσουν να λάβουν βοήθεια και να απομακρυνθούν», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τη Μογκερίνι, η επίθεση «καταδεικνύει ακόμη μια φορά την ανάγκη μιας κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση στη Λιβύη».

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα εντείνουν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των αντίπαλων δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Έχει προηγηθεί η απώλεια της Γκαριάν, μιας πόλης νότια της Τρίπολης την οποία ο στρατάρχης είχε κάνει επιχειρησιακό κέντρο στην επίθεσή του εναντίον της πρωτεύουσας, περισσότερα από 1.000 χλμ. από το προπύργιό του στη Βεγγάζη (βορειοανατολικά).

Από την πλευρά της, η Τουρκία χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του κέντρου κράτησης «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

«Η επίθεση που είχε στόχο ένα κέντρο για μετανάστες και οδήγησε στον θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

«Μια διεθνής έρευνα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση για τον προσδιορισμό των υπευθύνων. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει χωρίς να περιμένει», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση. Η Τουρκία επεμβαίνει στην κρίση στη Λιβύη υποστηρίζοντας στρατιωτικά την ΚΕΕ.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στον Χαλίφα Χάφταρ κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με την κράτηση από τις δυνάμεις του έξι Τούρκων πολιτών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι στις αρχές της εβδομάδας.