Ο κίνδυνος λοιμώξεων της ευαίσθητης περιοχής αυξάνεται μαζί με τη θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η τοπική υγρασία μεγιστοποιείται με τον ιδρώτα, τη ζέστη, την κολύμβηση κι όχι μόνο, γεγονός που καθιστά πιο ευάλωτο το PH του κόλπου σε λοιμώξεις. Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο λοιμώξεων το καλοκαίρι;

Για αρχή να θυμάστε ότι ένα μαγιό ποτέ δεν είναι αρκετό. Παίρνετε πάντα μαζί σας τουλάχιστον ένα εφεδρικό ώστε να τα αλλάζετε και να μη μένετε με την υγρασία.

Έτσι ή αλλιώς αποφύγετε την άμεση επαφή με την άμμο, όπου μπορεί να επωάζονται μύκητες και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Να φροντίζετε ώστε σε άλλη πετσέτα να ξαπλώνετε και με άλλη να σκουπίζεστε.

Επειδή τα ντους το καλοκαίρι είναι πιο τακτικά χρησιμοποιήστε για την ευαίσθητη περιοχή ένα υγρό καθαριστικό με όξινο ΡΗ που βοηθά στην καλύτερη υγεία της και όχι τα κοινά αφρόλουτρα.

Μην φοράτε εσώρουχα και στενά ρούχα που σας πιέζουν και μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Προτιμήστε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια που αυξάνουν την πίεση, την τριβή και τη θερμότητα τοπικά δημιουργώντας τις συνθήκες για την εμφάνιση μυκητιάσεων. Προτιμήστε γενικότερα ρούχα σε πιο ανάλαφρες γραμμές και με ανοιχτά χρώματα.

Ειδικά τις δύο πρώτες ημέρες της περιόδου σας αποφύγετε να κολυμπάτε. Να θυμάστε ότι η χρήση κολπικών tampon δε ενδείκνυται πέραν των οκτώ ωρών.

Εάν ανήκετε στις ευαίσθητες σε λοιμώξεις γυναίκες πριν από την έναρξη των διακοπών ενισχύστε τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου με τη χρήση προβιοτικών και ενδοκολπικών σκευασμάτων γαλακτοβάκιλλου.

Εννοείται πως πρέπει να φροντίζετε με επιμέλεια την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.

Επίσης, μην ξεχνάτε την καλή ενυδάτωση του οργανισμού με επαρκή πρόσληψη υγρών και φρούτων και αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ.

Εάν εγκυμονείτε καλό είναι πριν από τις διακοπές να μιλήσετε σχετικά με τον γυναικολόγο σας.

Και σ’ αυτήν την περίπτωση η έγκυρη ενημέρωση και η πρόληψη είναι κομβική προκειμένου να απολαύσετε και να χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρίες.