Πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές και νοιώθετε πιο φουσκωμένη από ποτέ, γεμάτη κατακρατήσεις; Το νερό, βοηθά να αποβάλλουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό μας σε καθημερινή βάση, με την προσθήκη όμως κάποιων επιπλέον βοτάνων μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ενισχυμένο αποτοξινωτικό ρόφημα, το οποίο ανάλογα με το πόσο φορτωμένο είναι το σώμα με τοξίνες, μπορούμε να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα για 10-15 ημέρες, βοηθώντας το να χάσει λίπος και το δέρμα μας να λάμψει. Ποια είναι αυτά τα θαυματουργά βότανα;

Η τσουκνίδα είναι διουρητική, καθαρίζει το αίμα και τονώνει τον οργανισμό, καθώς περιέχει ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και βιταμίνες (Α, Β, C).

Η πικραλίδα ή αλλιώς ταραξάκος ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.

Το γαϊδουράγκαθο έχει ισχυρή αποτοξινωτική δράση κι αναγεννά τα κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος και το προστατεύει από τοξίνες του περιβάλλοντος, το αλκοόλ και την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων.

Το τζίντζερ, φρέσκο ή αποξηραμένο, ενισχύει την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Μπορείτε να το πιείτε ως τσάι ή μαζί με πράσινο τσάι και λεμόνι.

Ο κόλιανδρος αποτοξινώνει από τα βαριά μέταλλα και μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν όλες τις σαλάτες μας, αλλά και πολλά φαγητά μας, ενώ μπορεί να γίνει χυμός μαζί με καρότα, μήλα, παντζάρια, άλλα και με οποιοδήποτε πράσινο λαχανικό και να μας προσφέρει ένα γευστικό smoothie.

Τα φύλλα της κολλιτσίδας, που καταναλώνονται και βρασμένα σε σαλάτες απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό και καθαρίζουν το αίμα.

Η λουίζα είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που ενισχύει το ανοσοποιητικό λόγω της βιταμίνης C που περιέχει και βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, ενώ παράλληλα δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και στη διάσπαση του λίπους. Μπορείτε να την πιείτε με λεμόνι και καννέλα.

Μπορείτε να εντάξετε κάποιο από τα παραπάνω βότανα – ροφήματα στο καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα, πίνοντας με το πρωινό και το μεσημεριανό καθημερινά 1 φλιτζάνι από πικραλίδα, τζίντζερ, κόλιανδρο, φύλλα αγκινάρας, γαϊδουράγκαθο. Για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τη διατροφική τους αξία προσθέστε κανέλα.

Προκειμένου να έχετε καλύτερα αποτελέσματα το 15νθήμερο της αποτοξίνωσης αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς και το αλάτι και τη ζάχαρη και το αλκοόλ. Προτιμήστε  τροφές που βοηθούν στην αποβολή τοξινών, όπως εσπεριδοειδή, μπρόκολο, φράουλες, αντίδια, παντζάρια, ντομάτες, κάρδαμο, μούρα, αλλά και αγκινάρες, λαχανάκια Βρυξελλών, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σύκα, δαμάσκηνα, μπανάνες, πατάτες βραστές, ντομάτες, πιπεριές πράσινες ωμές, φασόλια, πράσο βρασμένο,  πράσινες σαλάτες και τρόφιμα ολικής άλεσης. Καλή προσπάθεια!