Αυξάνονται και πληθύνονται στην Ελλάδα τα ξενοδοχεία που είναι φιλικά στο ποδήλατο και στους ποδηλάτες. Μόλις πριν από λίγες ημέρες μπήκε στον χάρτη των «Bike friendly hotels» και η Σκιάθος με αποτέλεσμα τα καταλύματα στην Ελλάδα που είναι φιλικά στο ποδήλατο να φτάνουν τα 60.

Πρόκειται για την προσπάθεια ανάπτυξης ενός δικτύου ξενοδοχείων και δήμων-τουριστικών προορισμών φιλικών προς τους τουρίστες-ποδηλάτες που ξεκίνησε το 2017 και διευρύνεται συνεχώς. Τα ξενοδοχεία που πιστοποιούνται με το σήμα Bike Friendly παρέχουν μία σειρά από διευκολύνσεις σε όσους θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με το πετάλι.

Το καταπράσινο νησί των Σποράδων απέκτησε την πρώτη πιστοποίηση για κατάλυμα φιλικό στους ποδηλάτες, αφού παραδόθηκε το ειδικό σήμα στο Skiathea Villas, το πολυτελές συγκρότημα βιλών στην Αγία Παρασκευή της Σκιάθου. Το σήμα πιστοποίησης «Bike Friendly Hotel» παρέδωσε στην εκπρόσωπο του καταλύματος Κωνσταντίνα Κάτρη, η δημοσιογράφος και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Nattour Βίκυ Καραντζαβέλου.

Πλέον, οι λάτρεις του ποδηλάτου θα μπορούν να συνδυάσουν τη διαμονή τους στο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς νησί της Σκιάθου με τις συναρπαστικές ποδηλατικές διαδρομές που διαθέτει.

Σημειώνεται πως τα δάση της Σκιάθου έχουν ταξινομηθεί ως αισθητικά δάση. Αυτή είναι η μόνη περίπτωση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό νησί των οποίων τα δάση έχουν χαρακτηριστεί ως αισθητικά, συνολικής επιφάνειας 3.000 εκταρίων, καλύπτοντας τα 2/3 της συνολικής έκτασης. Στο Αισθητικό Δάσος Σκιάθου ανήκει και η χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (κωδικός ΑΤ 5080113), και προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 (SCI) με κωδικό GR 1430003 «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή».

Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα γίνονται φιλικά στο ποδήλατο και τους ποδηλάτες.

Τα Bike Friendly Hotels

Το Σήμα «Bike Friendly» είναι μία πρωτοβουλία της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΝΑΤΤΟΥΡ, η οποία έχει ως σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η ΝΑΤΤΟΥΡ προωθεί την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δίνοντας προτεραιότητα στον ποδηλατικό τουρισμό.

Η προσπάθεια ανάπτυξης ενός δικτύου ξενοδοχείων και Δήμων-τουριστικών προορισμών φιλικών προς τους τουρίστες-ποδηλάτες ξεκίνησε το 2017 βάζοντας έτσι δυναμικά τη χώρα μας στον χάρτη του ποδηλατικού τουρισμού.

Παράλληλα, ξεκίνησε και ο σχεδιασμός για την προσέλκυση τουριστών, οι οποίοι θα ήθελαν, είτε να περιηγηθούν περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιώντας ως μέσο μετακίνησης το ποδήλατο, είτε απλά, στη διάρκεια των διακοπών τους, να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο για κοντινές εκδρομές από το ξενοδοχείο που διαμένουν.

Το Σήμα «Bike Friendly» απονέμεται τόσο σε ξενοδοχεία, όσο και σε Δήμους-τουριστικούς προορισμούς, που πληρούν μία σειρά διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων.

Η ανάπτυξη του Σήματος «Bike Friendly» γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.).