Για πρώτη φορά στις εκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου θα εφαρμοστούν κάποιες αλλαγές στη διαδικασία.

Ωστόσο, λόγω των πολλαπλών καλπών και για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε διάφορες αλλαγές.

Ενα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, που μπορεί να προσεγγίζει και το 30%, ενδέχεται να αλλάξει σχολείο από αυτό που συνήθιζε να ψηφίζει. Οπότε είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι  να «τσεκάρουν» σε πιο εκλογικο κέντρο ψηφίζουν για να γλιτώσουν ταλαιπωρία. Αυτό συμβαίνει, γιατί υπάρχουν πολλά εκλογικά κέντρα – σχολεία τα οποία δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο να φιλοξενίσουν τετραπλές κάλπες (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και κοινοτικές όπου χρειαστεί).

Επιπλέον, οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι θα ψηφίσουν σε Α’ εκλογικό τμήμα και Β’ εκλογικό τμήμα καθώς στο ένα τμήμα θα τελεστούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και στο άλλο οι ευρωεκλογές.

Οι ψηφοφόροι που θα πάνε στις κάλπες θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα και όχι σε ένα.

Έτσι λοιπόν, στο α’ τμήμα οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Περιφέρεια και στο β’ τμήμα για δήμο ή κοινότητα.

Η επιλογή των δύο διαφορετικών τμημάτων έγινε σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών:

  • να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μεγάλα εκλογικά τμήματα
  • οι πολίτες να εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους
  • οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να καταμετρούν μόνο 2 κάλπες

Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αναμένεται να προκληθεί αλαλούμ, με τους ψηφοφόρους να αναζητούν τα εκλογικά κέντρα, ενώ προσθέτουν πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι αναμένεται να ταλαιπωρηθούν.

Πού ψηφίζουμε

Για να αποφύγουν περιττή ταλαιπωρία οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων σε ποια εκλογικά τμήματα ψηφίζουν.

Για να το μάθουν θα πρέπει είτε να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις», είτε να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 9 π.μ. έως 5 μ.μ.

Aπλή η  διαδικασία για να μάθει κανείς που ψηφίζει

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, έτος γέννησης, όνομα μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο τα πεδία ειδικός εκλογικός αριθμός (εφόσον τον γνωρίζουν) και επώνυμο, και πατώντας αναζήτηση θα μάθουν τα στοιχεία που χρειάζονται.