Το souperfood από τις Άνδεις με την λεπτή υφή και με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά και σε σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ως υποκατάστατο του ρυζιού και των ζυμαρικών. Η συνταγή μας είναι για μια υγιεινή, πεντανόστιμη και πολύχρωμη σαλάτα με κινόα, ανάμεικτα λαχανικά της αρεσκείας σας, ντοματίνια και τυρί, που μπορεί να φαγωθεί και σαν ολοκληρωμένο γεύμα.

Υλικά

1 φλιτζάνι κινόα

2 φλιτζάνια νερό

αλάτι

ανάμεικτα λαχανικά της επιλογής σας (π.χ. καλαμπόκι, καρότο, μπρόκολο, αρακάς, φασολάκια, και κατεψυγμένα)

αλάτι

ντοματίνια

αγγουράκι

μαύρο σουσάμι

τυρί φέτα ή άλλο της αρεσκείας σας

 

Για το ντρέσινγκ

ελαιόλαδο

ξύδι βαλσάμικο

μουστάρδα

λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης

 

Εκτέλεση

Αφού ξεπλύνουμε καλά την κινόα επειδή αλλιώς θα πικρίζει, τη βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά με νερό που τη σκεπάζει για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά. Η κινόα είναι έτοιμη όταν φουσκώσει και αρχίσουν να φαίνονται κάτι μικρά λευκά ποδαράκια στο πλάι. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Βράζουμε και τα ανάμεικτα λαχανικά μας σε  αλατισμένο νερό. Αφού βράσουν τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν η κινόα και τα λαχανικά μας τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα ντοματίνια αν θέλουμε κομμένα στη μέση, το αγγουράκι κομμένο σε φετούλες, το μαύρο σουσάμι και το τυρί μας. Ετοιμάζουμε σε ένα ποτήρι το ντρέσινγκ, ανακατεύοντας 1 μέρος ελαιόλαδο με μισό μέρος ξύδι, λίγη μουστάρδα και μέλι κατά βούληση. Ρίχνουμε το ντρέσινγκ πάνω από τη σαλάτα μας και ανακατεύουμε. Μπορούμε να σερβίρουμε τη σαλάτα μας προσθέτοντας  φρέσκα φύλλα βασιλικού.