Νόστιμα, βουτυράτα και γεμάτα αρώματα πασχαλινά κουλουράκια όπως τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές στη Σμύρνη, που θα απολαύσουν όσοι τα δοκιμάσουν.

Υλικά

300 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. ζάχαρη

2 κρόκους αβγού

2 πορτοκάλια για τον χυμό τους

1 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

100 γρ. γάλα

1 κουταλιά σούπας κονιάκ

1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

800 γρ. αλεύρι για όλες στις χρήσεις

1 κρόκο αβγού αραιωμένο σε λίγο νερό (για το άλειμμα)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια, τη ζάχαρη και χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν και συνεχίζουμε το χτύπημα. Περιμένουμε να ενσωματωθεί ο ένας κρόκος μέχρι να ρίξουμε τον επόμενο. Αναμειγνύουμε τον χυμό πορτοκάλι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε μέσα στο μίξερ. Τέλος προσθέτουμε το γάλα, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάμε για 3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ και όταν δούμε ότι αρχίζει να μας δυσκολεύει πλάθουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη μας να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τοποθετούμε τη ζύμη μας στον πάγκο εργασίας και την αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και τα τοποθετούμε σε ταψάκια 30 x 40 στρωμένα με λαδόκολλα. Αλείφουμε τα κουλούρια με τον αραιωμένο με νερό κρόκο του αβγού και ψήνουμε για 18-20 λεπτά.