Βαρύτατες αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς καθώς υπογραμμίζει ότι λείπει η θετική ατζέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενώ ξεκαθαρίζει, στέλνοντας σαφή μηνύματος προς το Μαξίμου, ότι το ΠΡΑΤΤΩ δεν προσφέρει ούτε λευκή επιταγή, ούτε επ΄αόριστον στήριξη.

Μιλώντας στο News 24/7 ο κ. Κοτζιάς περνά στην αντεπίθεση σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει μια βαθιά αντίληψη ότι η αριστερά – όπως λέει – δεν ήταν μόνο «αντί». Η αριστερά, αναφέρει, «που αντιλαμβανόμουν εγώ και ο τρόπος που έκανε εξωτερική πολιτική είχε πάντα μία θετική ατζέντα» προσθέτοντας ότι αυτή λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα έσπευσε να να δηλώσει ότι για αυτόν τον λόγο το ΠΡΑΤΤΩ δεν δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε λευκή επιταγή, ούτε επ΄ αόριστον στήριξη.

Ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και για τον τρόπο χειρισμού από την κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis. «Έχω ένα πρόβλημα, όταν η σκανδαλολογία είναι υποκατάστατο της θετικής ατζέντας δεν μου αρέσει. Εάν τα σκάνδαλα υπάρχουν -που πιστεύω ότι υπάρχουν- και έχουν αποδειχθεί, πρέπει να βοηθηθεί η γενική ατμόσφαιρα να κάνει αποδεκτό ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους φορείς των σκανδάλων. Δεν μπορεί όμως να γίνεται μοναδικό θέμα αντιπαράθεσης. Αυτό δείχνει ένα γήπεδο το οποίο, σας θυμίζω, την περίοδο ‘89-93 δεν το κέρδισε η Αριστερά».

Κοινοβουλευτικός έλεγχος της ΕΥΠ

Αίσθηση προκαλεί και η τοποθέτηση του Ν. Κοτζιά ότι η Ελλάδα έχει το μοναδικό φαινόμενο να μην υπόκειται η ΕΥΠ σε έναν ουσιαστικό έλεγχο από τη Βουλή. «Δεν μπορεί να αποφασίζει όπως θέλει. Κανένας πλέον δεν ελέγχει τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Και δεν νομίζω ότι προσάδει στην αριστερά να αφήνει αυτά τα πράγματα ανεξέλεγκτα. Η ΕΥΠ δεν έχει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στη δημοκρατία οφείλουν όλα να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Βουλής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πυρά κατά Καμμένου

Ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξή του εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση προς τον Πάνο Καμμένο ενώ με αφορμή την σκληρή κριτική που ασκεί αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα της άρσης της ασυλίας του πρώην υπουργού Άμυνας.  «Δεν θα ανεχθώ να μην λυθεί το θέμα σε αυτή τη Βουλή και να προσπαθήσουν κάποιοι να το πάνε μετά τις εκλογές του Οκτώβρη. Να είμαι σαφής». Τονίζει μάλιστα πως δεν θα ήθελε ούτε να σκεφθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας ενώ επαναλαμβάνει πως θα καταθέσει και αγωγή κατά του Προέδρου των ΑΝΕΛ προβλέποντας μάλιστα ότι  «δεν θα γλυτώσει την καταδίκη του ο εθνικός συκοφάντης».

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στον Αλέξη Τσίπρα την αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης (σ.σ. την απομάκρυνση δηλαδή των ΑΝΕΛ) «πολύ νωρίς, έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι του ‘18, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένος από αυτό».