Από τα αγαπημένα λαχανικά της άνοιξης τα σπαράγγια, είναι γευστικά, θρεπτικά και υγιεινά. Η συνταγή είναι για σπαράγγια σαλάτα με μανιτάρια πλευρώτους και συνδυάζει τη νοστιμιά και τη νηστεία.

Υλικά

4-5 μεγάλα φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους

10-15 σπαράγγια φρέσκα (ή λευκά καθαρισμένα από κουτί)
5-6 ελιές χονδροκομμένες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (ή 1 πρέζα αποξηραμένο)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι ή balsamico
½ κουταλάκι μέλι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 πρέζα κόλιανδρο τριμμένο
1 πρέζα τριμμένα φύλλα αποξηραμένου απήγανου
1 πρέζα γλυκάνισο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φρέσκα σπαράγγια και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα όπου ήδη βράζει νερό με αλάτι. Αφήνουμε τα σπαράγγια να βράσουν περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε στη σχάρα. Μόλις ψηθούν, τα βάζουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε τα κομμένα σπαράγγια, το κρεμμυδάκι και τις ελιές. Γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό. Για τη σάλτσα ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το μέλι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το γλυκάνισο, τον απήγανο, το αλάτι και το πιπέρι και  περιχύνουμε τη σαλάτα μας.