Τα νυχτερινά καλέσματα του τριημέρου σε προβληματίζουν δεδομένου ότι πρόσφατα άρχισες δίαιτα και αναρωτιέσαι μήπως πρέπει να… κόψεις το βραδινό γεύμα;  Αν και ο προβληματισμός σου έχει βάση, και αρκετοί όταν αποφασίσουν να χάσουν τα παραπανίσια τους κιλά, παραλείπουν το βραδινό γεύμα θεωρώντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να πετύχουν το στόχο τους, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.

Η πρόσληψη ή η απώλεια βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ενεργειακό ισοζύγιο και όχι από την ώρα που θα καταναλώσουμε το κάθε γεύμα. Εννοείται πως όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, τότε αυξάνεται το βάρος μας, ενώ όταν λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε, μειώνεται. Συνεπώς, εφόσον κάποιος δεν ξεπερνά τις ημερήσιες θερμιδικές του ανάγκες, όπως προκύπτουν ανάλογα με το ύψος, την ηλικία και τα κιλά, δε θα αυξηθεί και το βάρος του.

Άλλωστε το πότε θα καταναλώσει κάποιος το βασικότερο γεύμα της ημέρας εξαρτάται από το ωράριο εργασίας και το ημερήσιο του πρόγραμμα.

Εν ολίγοις το βραδινό είναι ένα γεύμα που είναι άκρως απαραίτητο, όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, δεδομένου ότι αυτό που οδηγεί στην αύξηση του βάρους, είναι η ποιότητα και η ποσότητά του φαγητού που καταναλώνεις.

Ενα ισορροπημένο βραδινό είναι χρήσιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να έχει έναν ποιοτικό ύπνο, τα οποία θα εξασφαλίσουν την ομαλή αύξηση της γλυκόζης, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υπογλυκαιμία που θα διαταράξει τον ύπνο, αλλά και θα προκαλέσει περισσότερη πείνα και αναζήτηση τροφών που περιέχουν λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της νύχτας ή το επόμενο πρωί.

Καλό είναι το βραδινό να αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν άμυλο ολικής αλέσεως, πρωτεΐνη και φρέσκα λαχανικά ή φρούτα… με τη σαλάτα να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου, γιατί οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στον γρήγορο κορεσμό και μας προσδίδουν λιγοστές θερμίδες. Επίσης προτιμότερο είναι να συνοδεύεις το γεύμα σου με νερό και να αποφύγεις αλκοόλ και ροφήματα που είναι πλούσια σε θερμίδες. Τώρα αν αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις ημέρες που έρχονται και  ξεφύγεις από πλευράς θερμίδων, μην αγχώνεσαι, το κύριο είναι να επανέλθεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό.