Από τις πιο υγιεινές τροφές το γιαούρτι δεν είναι ωφέλιμο για την υγεία μας μόνο όταν το καταναλώνουμε συχνά, αλλά και για το δέρμα μας όταν χρησιμοποιείται σε διάφορες μάσκες ομορφιάς, όπως σίγουρα θα έχεις διαπιστώσει εάν έχεις καεί το καλοκαίρι από τον ήλιο και το έβαλες σκέτο πάνω σου για να ανακουφιστείς.

Το γιαούρτι, λόγω των συστατικών του, δρα ως φυσικό καλλυντικό και προσφέρει πολλά σε όλους τους τύπους της επιδερμίδας:  Tα πλούσια λιπαρά που περιέχει, οι βιταμίνες (κυρίως η Α) και  το γαλακτικό οξύ, βοηθούν στην ανάπλαση, ανανέωση και σύσφιξη της επιδερμίδας. Ταυτόχρονα, τα πολύτιμα προβιοτικά, που διαθέτει, με την αντιβακτηριδιακή και την αντιμυκητιασική τους δράση, καταπολεμούν την ακμή.

Ενδεικτικές είναι οι συνταγές που μπορείς να ακολουθήσεις για να καθαρίσεις το δέρμα και να ενυδατώσεις, να ανακουφίσεις και να τονώσεις την επιδερμίδα σου.

Για να ενυδατώσεις ταλαιπωρημένο δέρμα  που σε… τραβάει, ανακάτεψε μία κουταλιά γιαούρτι με μία κουταλιά μέλι, άπλωσε το μείγμα σε νωπή επιδερμίδα, αφήσέ το για 10 λεπτά και ξέβγαλε. Σκούπισε με πετσέτα ταμποναριστά.

Για να ανακουφίσεις ευαίσθητο δέρμα με κοκκινίλες  χρησιμοποίησε ένα τριμμένο καρότο, ένα φλιτζάνι γιαούρτι και μια κουταλιά ελαιόλαδο, άπλωσε το μείγμα στο πρόσωπο και αφήστε το 10-15 λεπτά. Ξέβγαλε καλά.

Για να τονώσεις την επιδερμίδα σου ανέμειξε μία κουταλιά γιαούρτι και ¼  από το χυμό ενός πορτοκαλιού. Απλωσε το μείγμα σε καθαρή επιδερμίδα και άφησέ το να δράσει για 5 λεπτά. Ξέβγαλε καλά.

Για τα μαύρα στίγματα χρησιμοποίησε δύο κουταλιές βρόμη, μία κουταλιά ελαιόλαδο, τέσσερις κουταλιές γιαούρτι και μία κουταλιά λεμόνι. Ανάμειξε καλά όλα τα υλικά, τοποθέτησε το μείγμα και άφησέ το για 5 λεπτά και ξέβγαλε καλά.

Για να φτιάξεις scrub προσώπου ανακάτεψε 1/4 του φλιτζανιού γιαούρτι και 1/4 του φλιτζανιού καρύδια αλεσμένα σε σκόνη, άπλωσε το μείγμα σε υγρό πρόσωπο, κάνε ελαφρύ μασάζ και ξέβγαλε καλά. Καλή περιποίηση.