Θεσμοθετείται το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο μέσω skype στις αγροτικές φυλακές, με βάση τον νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Τα τέσσερα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης (ΑΚΚ) της χώρας (Αγιάς/Χανίων, Κασσάνδρας/Χαλκιδικής, Κασσαβέτειας/Μαγνησίας, Τίρυνθας/Αργολίδας) και το Αγροτικό Τμήμα Γυναικών Ελαιώνα/Θήβας αποκτούν για πρώτη φορά εσωτερικό κανονισμό, με λεπτομερείς διατάξεις που είναι σύγχρονες και ορίζουν ρόλους και καθήκοντα. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνεται από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης,  υλοποιείται ένας από τους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα 2018-2020, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ΑΚΚ και των εργαζομένων σε αυτά ενώ υιοθετείται και σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Με τον Κανονισμό:

– Καταγράφονται, εξορθολογίζονται και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες των συμβουλίων και των λοιπών οργάνων και υπαλλήλων των ΑΚΚ.

-Διαχωρίζονται οι κρατούμενοι σε «εσωτερικούς» και «εξωτερικούς» και ορίζονται τα κριτήρια διαχωρισμού, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους καθώς και η οργάνωση της εργασίας τους.

– Θεσμοθετείται το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο μέσω skype.

-Κατοχυρώνεται ο έλεγχος από Ανεξάρτητη Αρχή (Συνήγορος του Πολίτη).

-Θεσπίζεται βιβλίο ακροάσεων για τα αιτήματα των κρατουμένων και τις ενέργειες διευθέτησής τους, σύμφωνα με σχετική σύσταση της CPT.

Ο Κανονισμός έγινε με γνώμονα να συμβάλλει στην ανάπτυξη των Αγροτικών Φυλακών ενώ αναμένεται να διευκολύνει και τη σχέση Υπαλλήλων – κρατουμένων, μέσα από ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.