Βόμβα κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, έστω και μετά από μια δεκαετία, έριξε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο ίδιος άνθρωπος που μαζί με τον τότε επίτροπο Χοακίν Αλμούνια έκαναν «πλάτες» στην κυβέρνηση κρύβοντας τα τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, ειδικά το μεγάλο έλλειμμα, έρχεται σήμερα να ρίξει σαφείς ευθύνες στον τότε πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο.

Μιλώντας από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελϕών ο κ. Μπαρόζο είπε ότι δεν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα γιατί δεν γνώριζε τα νούμερα! Και πως την τραγική κατάσταση της οικονομίας την έμαθαν από τον επόμενο πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Στην ερώτηση αν είχε προειδοποιήσει η Κομισιόν την Ελλάδα για την επερχόμενη κρίση τόνισε: «Δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν (…) Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είχε προτείνει στα κράτη – μέλη να εγκρίνουν την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat, αλλά αυτή η πρόταση είχε απορριϕθεί ως πολύ παρεμβατική και μόνο μετά, υπό το ϕως των νέων εξελίξεων, έγινε αποδεκτή. Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα».

Η παρέμβαση Μπαρόζο αδειάσει στην κυριολεξία όλη τη συλλογιστική στην οποία στηρίχθηκε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και πώς όλα αυτά τα χρόνια η «καραμανλική πτέρυγα» της Νέας Δημοκρατίας υπερασπιζόταν εκείνη την εποχή.

Χρόνια τώρα, και τελευταία με την στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε να «αθωωθεί» η περίοδος 2004-2009 για τα τεράστια ελλείμματα. Επιχειρήθηκε να φορτωθεί η επόμενη κυβέρνηση όλο το βάρος των ευθυνών για την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει άλλες ευθύνες, ιστορικές κι αυτές, όμως, για τον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομίας η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση Καραμανλή.

Ερχεται τώρα ο Μπαρόζο, ο οποίος προερχόταν από το Λαϊκό Κόμμα εκείνη την περίοδο, να ρίξει το… ανάθεμα στον Καραμανλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν φέρει και ο ίδιος ευθύνες. Η Κομισιόν όφειλε να ζητά τα πραγματικά στοιχεία και να κάνει τις προειδοποιήσεις που έκανε τελικά το 2009, όταν ήταν αργά. Ομως, επειδή ήταν ακριβώς στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια δεν ήθελαν να πιέσουν περαιτέρω την κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου επέμεναν ότι το έλλειμμα δεν ήταν πάνω από 4-5%, ο Γ. Παπαθανασίου το έδινε λίγο πάνω από 6% για να έρθει τελικά η ΕΛΣΑΤ πολύ μετά και να βρει ένα έλλειμμα άνω του 15%. Μια κατάσταση μη αναστρέψιμη που έγινε ακόμη χειρότερη όταν ο Γ. Παπανδρέου έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και μοίραζε επιδόματα μέχρι το Μάιο του 2010 όπου ήρθε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Μπαρόζο είπε κι άλλα ενδιαφέροντα:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πετύχει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και των ϕορολογικών βαρών, επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη στιγμή, λόγω των ϕετινών εκλογών, κι αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων οι κυβερνήσεις τείνουν να ξοδεύουν για παροχές.

«Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι να δείξει δέσμευση επί των μεταρρυθμίσεων. Να ϕανεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες επενδύσεις και θέσπιση μέτρων ϕιλικών για την επιχειρηματικότητα (…) Η άποψή μου είναι πρώτα δούλεψε και μετά δείξε την απαραίτητη θέληση να πετύχεις καλύτερες συνθήκες», είπε.

Πόσο κοντά έϕτασε τελικά η Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη;

«Η Ελλάδα έϕτασε πολύ κοντά στο Grexit» υποστήριξε ο κ.Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι, παρότι υπήρχε από πολλές πλευρές ξεκάθαρη θέση και πίεση για την έξοδό της (μεταξύ άλλων από μέρος του πολιτικού συστήματος στη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά και από πλευράς στελεχών του ΔΝΤ), η Κομισιόν ήταν πάντα υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, γιατί υπήρχε και ο ϕόβος ότι αν η Ελλάδα «έπεϕτε», θα ακολουθούσε η Πορτογαλία και μετά η Ιταλία και η Ισπανία.

«Αν η Ελλάδα έϕευγε από την ευρωζώνη», πρόσθεσε, «αυτό θα ήταν χειρότερο και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Έγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την ευρωπαϊκή. Κάποιες χώρες έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρες και να δείχνουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός ότι δεν υπήρχε συναίνεση στην Ελλάδα, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, ήταν μεγάλο κακό, αϕού με τη σωστή πολιτική κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις θα είχαν αποϕευχθεί.«Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα, γιατί ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, ο ελληνικός λαός έδειξε την αϕοσίωσή του στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Νίκη του Κ. Μητσοτάκη

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, επισήμανε ότι σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας. «Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική της πολιτική, που ήταν πλήρης καταστροϕή (…) δηλαδή άλλαξε τον υπουργό της. Ο δεύτερος είναι, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές, κι αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας».

Πρόσθεσε πως είναι καλό ότι η Ελλάδα πηγαίνει τώρα στις αγορές με το ομόλογο, αν και όπως υποστήριξε η τιμή του είναι ακόμη σχετικά υψηλή.

Αν η Ευρώπη δεν θέλει εσωτερικά σύνορα, τότε πρέπει να έχει ισχυρότερα εξωτερικά

Ερωτηθείς σχετικά με τις έντονες προσϕυγικές ροές προς την Ευρώπη, επισήμανε ότι αν η ΕΕ δεν θέλει να έχει εσωτερικά σύνορα, τότε πρέπει να έχει ισχυρά εξωτερικά. «Δεν προτείνω τείχη, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να εϕαρμόσουμε πολύ πιο αξιόπιστη πολιτική ελέγχου των εξωτερικών συνόρων (…) Να είμαστε ανθρωπιστικά ανοιχτοί απέναντι στους πρόσϕυγες, αλλά με πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην παράνομη μετανάστευση (…) Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί» σημείωσε ο κ.Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι σε διαϕορετική περίπτωση θα βρουν πρόσϕορο έδαϕος ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός και η ξενοϕοβία.

«Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι πρέπει να κάνουμε κάποιο είδος συμϕωνίας με τις χώρες προέλευσης των προσϕύγων, να έχουμε πολύ πιο στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική για την Αϕρική, καθώς αν η Αϕρική δεν αναπτυχθεί, δεν θα σταματήσουν αυτές οι ροές» σημείωσε και εξέϕρασε την πεποίθηση ότι χώρες που δέχονται αυξημένες ροές, όπως η Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίζονται από την ΕΕ, τόνισε.