Την πρόθεσή του να προτείνει στους ευρωπαίους έναν μεγάλο συμβιβασμό που θα προβλέπει μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα έναντι δομικών μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα, έθεσε ως κεντρικό στόχο του την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης 3%-4% ετησίως και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση των πολιτών -και κυρίως της μεσαίας τάξης- αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία, όπως είπε, «η σημερινή κυβέρνηση αναγνώρισε κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν αναγνώρισε: τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα».

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων του δημοσιογράφου των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Έχω μελετήσει τα λάθη των προκατόχων μου. Ο Παπανδρέου, για παράδειγμα, χρειάστηκε έξι μήνες για να καταλάβει τι είχε γίνει και ακόμη και όταν το κατάλαβε, μετά μοίραζε χρήματα».

Στην ερώτηση εάν οι ευρωπαίοι απορρίψουν τις θέσεις του σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως είναι μια νίκη σε βάρος του λαϊκισμού στην Ελλάδα θα έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, τη στιγμή που η ΕΕ μάχεται κατά της ανόδου του λαϊκισμού. «Όλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να γίνεται success story» είπε.