Μια συνταγή για το αγαπημένο, σιροπιαστό γλυκό ταψιού της Τσικνοπέμπτης, το γαλακτομπούρεκο, που αποτελείται κυρίως από φύλλο και κρέμα, και είναι αρωματισμένο με βανίλια, πορτοκάλι και λεμόνι.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

250 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο

Για την κρέμα του

150 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

250 γρ. ζάχαρη

700 γρ. γάλα πλήρες

300 γρ. κρέμα γάλακτος

4-6 αβγά

100 γρ. βούτυρο

4 γρ. εκχύλισμα βανίλιας

10 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, περίπου 2 πορτοκάλια

5 γρ. αλάτι

 

Για το σιρόπι

550 γρ. ζάχαρη

150 γρ. μέλι

100 γρ. γλυκόζη

200 γρ. νερό

10 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, περίπου 2 πορτοκάλια

10 γρ. ξύσμα λεμόνι, περίπου 3 λεμόνια

8 γρ. χυμός λεμονιού, περίπου μισό λεμόνι

 

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα μας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα και τη μισή ζάχαρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αβγά, το σιμιγδάλι και την υπόλοιπη ζάχαρη.  Ρίχνουμε αρκετή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο μπολ με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας. Μόλις πήξει η κρέμα και πάρει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, το βούτυρο και το αλάτι. Σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη ώστε αυτή να εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια.

Στη συνέχεια βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε 6 φύλλα, αλείφοντας με πινέλο κάθε φύλλο με βούτυρο και ρίχνουμε την κρέμα. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας πάντοτε καθένα από αυτά. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι γύρω – στο ταψί τα φύλλα που περισσεύουν και χαράζουμε σε κομμάτια φροντίζοντας να κοπούν όλα τα φύλλα. Αλείφουμε καλά την επιφάνεια με βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 160°C χωρίς αέρα μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά τα φύλλα, για 45 λεπτά περίπου.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Σιγoβράζουμε για 2 λεπτά και αφήνουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς μέχρι να κρυώσει το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου.

Αφού ψηθεί το γαλακτομπούρεκο το βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει.