Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με τη δράση του Ρουβίκωνα. Το τελευταίο σκηνικό όπου μέλη της οργάνωσης εισέβαλαν στον χώρο γιατρού που κατηγορείται για «φακελάκι», τον χαστούκισαν, απείλησαν με λιντσάρισμα και προξένησαν ζημιές στο γραφείο του, έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις. Ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κ. Παπακώστα κάνει λόγο για μηδενική ανοχή, ο Ρουβίκωνας κάνει ό,τι θέλει χωρίς καμιά αντίσταση.

Οπως είχαν αποκαλύψει πρόσφατα τα «ΝΕΑ» και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, η Αστυνομία φοβάται ακόμη κι ένοπλη επίθεση αλλά και επιδρομή του Ρουβίκωνα ή και άλλων ομάδων αντιεξουσιαστών εναντίον αστυνομικής υπηρεσίας. Στο έγγραφο που δημοσίευσε η ηγεσία της Αστυνομίας ζητεί «επαύξηση των μέτρων προστασίας αστυνομικών εγκαταστάσεων όπως κι άλλων στόχων», αφού φαίνεται να υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για επίθεση ενόπλων ή και εφόδους αντιεξουσιαστών, όπως αυτές στα αστυνομικά τμήματα Ομονοίας, Καισαριανής, Βύρωνα, στην έδρα των ΜΑΤ, αλλά και σε αστυνομικές δυνάμεις στα Εξάρχεια.

Ακόμη, σύμφωνα με το έγγραφο, ελλοχεύει ο κίνδυνος «κατάληψης» αστυνομικού τμήματος από αντιεξουσιαστές, ένας κίνδυνος δηλαδή απόλυτου ευτελισμού της Αστυνομίας. Κι αυτό βεβαίως λόγω και της παρατεινόμενης, ανενόχλητης δράσης του Ρουβίκωνα που έχει πραγματοποιήσει έξι επιδρομές σε πρεσβείες, καταστήματα κι άλλους στόχους τις τελευταίες ημέρες. Σε μια κλιμάκωση επιθέσεων παρά τις αναφορές ανώτατων στελεχών της Αστυνομίας, προ μερικών μηνών, ότι θα περιορίσουν τις κινήσεις των δεκάδων μελών του.

Το έγγραφο – φωτιά

Μάλιστα, για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του Ρουβίκωνα η τωρινή ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε απομακρύνει έμπειρους αξιωματικούς της. Ομως οι επιθέσεις του γίνονται ολοένα και πιο συχνές τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πλέον ότι δεν μπορεί ν’ αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός από τους αναρχικούς λόγω πληθώρας στόχων που μπορεί να χτυπήσουν. Από την άλλη πλευρά, μέλη του Ρουβίκωνα αναφέρονται σε «αχαρτογράφητα» από την Αστυνομία μέλη του. Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. που στάλθηκε στις 19 Φεβρουαρίου προς αστυνομικές υπηρεσίες, «παρακαλείσθε όπως εντατικοποιήσετε τα λαμβανόμενα αστυνομικά μέτρα σε εγκαταστάσεις και κτίρια όπου στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες προς πρόληψη – αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής κατάληψης ή παρέμβασης, καθώς και οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας εις βάρος τους».

Στο έγγραφο ζητείται επαγρύπνηση, ετοιμότητα και λήψη αυξημένων μέτρων αυτοπροστασίας, όπως κι έλεγχοι ύποπτων αντικειμένων περιμετρικά των αστυνομικών εγκαταστάσεων. Ανάμεσα στα άλλα ζητείται να γίνεται έλεγχος για εκρηκτικούς μηχανισμούς σε κοινόχρηστους χώρους των αστυνομικών τμημάτων, μέχρι και σε πάρκα κοντά στις υπηρεσίες της Αστυνομίας. Ακόμη ζητείται να γίνει έλεγχος αλληλογραφίας για τυχόν αποστολή δεμάτων-βομβών κ.λπ.

Ο Ρουβίκωνας από τις αρχές του 2015 έχει προχωρήσει σε περίπου 130 εφόδους σε υπουργεία, πρεσβείες, γραφεία πολιτικών, δικαστήρια κ.λπ. κι όπως φαίνεται θα υπάρξει νέο κύμα «παρεμβάσεών» του.