Υπέρ της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τάχθηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην Γερουσία της Βουλής ενώπιον των μελών των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής & Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα (ύψους 3,5% έως το 2022) «δεν είναι ρεαλιστικά» και δήλωσε ευθαρσώς ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν αλλά αυτό θα γίνει στο πλαίσιο συμφωνιών που θα γίνουν και θα πρέπει να υλοποιηθούν».

Βέβαια ξεκαθάρισε σχετικά με τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup ότι «οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται», τονίζοντας ότι «τα πλεονάσματα δεν τα πρότεινε η Κομισιόν». «Άλλοι τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά», είπε, «καρφώνοντας» το ΔΝΤ. Ενώ αιχμές διατύπωσε και για την στάση του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με αφορμή σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε ότι με τον κ. Βέμπερ συνεργαζόμαστε πολύ καλά, αλλά θύμισε ότι ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, για τον οποίο τόνισε ότι «αν κρατούσε μια πιο ευέλικτη στάση θα βοηθούσε και εσάς και εμάς, όμως αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε».

Όσον αφορά στο επικείμενο Eurogroup είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό για να γίνει ένα περαιτέρω βήμα προκειμένου να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα». «Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα μπροστά μας. Υπάρχει κοινή θέληση. Το μήνυμά μας είναι: ας ολοκληρώσουμε τις προσπάθειες», είπε για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Κατά τα λοιπά, δήλωσε ότι «σαν επίτροπος είμαι αντικειμενικός και σέβομαι τους κανόνες».

«Ο καθένας παρουσιάζει το όραμά του και τοποθετείται είτε για το παρελθόν είτε για το μέλλον. Ήμουν μέσα στην ιστορία, είδα να διαπράττονται τεράστια σφάλματα, συνεργάστηκα με τις ελληνικές κυβερνήσεις, ξέρω ότι βρεθήκατε στο χείλος του γκρεμού το 2012 και το 2015», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.