Έχει τα μυστικά του το μαγείρεμα του φιλέτου για να γίνει ζουμερό. Κύρια ανάμεσα σε αυτά είναι το πάχος του φιλέτου, που δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό, η θερμοκρασία δωματίου όταν μπει στο  καμμένο καλά τηγάνι  για να μαγειρευτεί και το βούτυρο κατά το ψήσιμο. Η συνταγή είναι για μοσχαρίσιο φιλέτο με αρωματική σάλτσα από μαυροδάφνη.

Υλικά

4 μοσχαρίσια φιλέτα γύρω στο κιλό

50 γρ. ελαιόλαδο

80 γρ. βούτυρο, κρύο

10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

80 γρ. μαυροδάφνη

500 γρ. ζωμό κοτόπουλο

20 γρ. μουστάρδα Ντιζόν

αλάτι

 

Εκτέλεση

Αφού αλατίσουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλέτα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Γυρίζουμε πλευρά και σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και με ένα κουτάλι βρέχουμε τα φιλέτα με το λιωμένο βούτυρο διαρκώς για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C, στον βαθμό ψησίματος της αρεσκείας μας. Πετάμε τα λίπη από το τηγάνι αφήνοντας μόνο 1-2 κουταλιές. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί σχεδόν εντελώς. Ρίχνουμε τον ζωμό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί κατά τα ¾ περίπου. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το θυμάρι και το υπόλοιπο βούτυρο και ομογενοποιούμε. Επιστρέφουμε τα φιλέτα στο τηγάνι και επικαλύπτουμε με τη σάλτσα. Μπορείτε να συνοδέψετε με πουρέ, αλλά και μπρόκολο καθώς και ότι άλλο σας αρέσει.