Είναι κάποια βράδια που δίνεις αγώνα για να σε πάρει ο ύπνος και δεν το καταφέρνεις με τίποτα; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον τόσο πολύτιμο για την σωματική και πνευματική μας υγεία βραδινό ύπνο και την ποιότητά του.

Για αρχή μην το παρακάνεις με τον καφέ και το αλκοόλ. Καλύτερα να κόψεις την καφεΐνη  μετά τις δύο το μεσημέρι, δεδομένου ότι παραμένει στον οργανισμό περίπου 8 με 10 ώρες. Για απόγευμα εάν πιεις καφέ, προτίμησε τον ελληνικό καφέ ή το πράσινο τσάι, που περιέχει μόνο 25 mg καφεΐνης, ανά φλιτζάνι.

Εάν καπνίζεις φρόντισε να ανάψεις το τελευταίο τσιγάρο της ημέρας όσο πιο νωρίς γίνεται δεδομένου ότι και η νικοτίνη έχει διεγερτική δράση.

Φρόντισε να μην τρως πολύ αργά το δείπνο σου ώστε να προλάβεις να χωνέψεις πριν ξαπλώσεις.

Πρόσεξε τη διατροφή σου, περιορίζοντας τις λιπαρές και τις θερμιδικά  πλούσιες τροφές στο δείπνο, καθώς οι γυναίκες που καταναλώνουν τέτοιες τροφές κοιμούνται λιγότερο με τον καιρό, ενώ αισθάνονται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χαμήλωσε τη θερμοκρασία στο σπίτι στους 16-20 βαθμούς, δεδομένου ότι το σώμα μας είναι σχεδιασμένο περνώντας η ώρα να κατεβάζει θερμοκρασία.

Κάνε κάτι που σε χαλαρώνει. Για παράδειγμα ενδείκνυται ένα αφρόλουτρο πριν πας για ύπνο.

Η ελαφριά γιόγκα και οι ασκήσεις αναπνοής πριν τον ύπνο κάνουν καλό. Κάνε οτιδήποτε άλλο πιστεύεις ότι θα σε χαλαρώσει.

Λίγη τηλεόραση δεν βλάπτει, απλά φρόντισε το περιεχόμενο του προγράμματος να είναι κωμικό, αφού το γέλιο λειτουργεί κατευναστικά!

Όμως απέφυγε τον καναπέ και με το που θα νυστάξεις πήγαινε στο κρεββάτι σου, γιατί διαφορετικά θα πιαστείς!

Διάβασε ένα βιβλίο. Η απαλή μουσική και οι ήχοι από τη φύση βοηθούν.

Ορισμένα αρώματα, όπως η λεβάντα και το χαμομήλι είναι επίσης πολύ χαλαρωτικά.

Έτσι ή αλλιώς να θυμάσαι ότι όσο πιο σκοτεινή είναι η κρεβατοκάμαρα, τόσο καλύτερα για να διατηρείς τα απαραίτητα επίπεδα μελατονίνης. Προμηθεύσου κουρτίνες συσκότισης και μία μάσκα ύπνου για τα ταξίδια. Ακόμα και το φως απ’ το ξυπνητήρι σου καλό είναι να είναι κλειστό.

Φρόντισε να αποκτήσεις ένα καλό στρώμα και ένα καλό μαξιλάρι.

Τα σεντόνια και τα σκεπάσματα από φυσικά υλικά (βαμβάκι, μαλλί, μετάξι) δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για πιο ποιοτικό ύπνο. Τα ρούχα που φοράς όταν κοιμάσαι πρέπει να είναι άνετα για να μη σε ζορίζουν.

Σε περίπτωση, που συνεχίζεις να έχεις πρόβλημα φρόντισε να ζητήσεις εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Ο ύπνος είναι πολύτιμος σύμμαχος σε μια γεμάτη υποχρεώσεις ημέρα.